Novosti
BROJNE REAKCIJE I OSUDE DOGAĐANJA NA PROSVJEDU U ZAGREBU

Nema tolerancije nasilja: Policija traži napadače na novinare, ali i organizatore neprijavljenog skupa
Objavljeno 21. studenog, 2021.
Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović izjavio je da policija traga za organizatorima subotnjeg neprijavljenog prosvjeda protiv COVID potvrda u Zagrebu, kao i za osobama koje su napale novinara RTL-a Gorana Latkovića.

"U tijeku su intenzivne mjere s ciljem da se potencijalni organizator, ili više njih, na neki način kriminalistički obradi i da se podigne optužni prijedlog", izjavio je Posilović. Istaknuo je da je prosvjed prošao u "sigurnosno zadovoljavajućim uvjetima", međutim, činjenicom da prosvjed nije bio prijavljen prekršen je Zakon o javnom okupljanju. "Na prosvjedu nije bilo ni redara, u manjem dijelu na prosvjedu su korištena pirotehnička sredstva, a prekršena je i Odluka o ograničavanju javnih okupljanja", rekao je. Posilović kaže da je policija zaprimila kaznenu prijavu zbog verbalnog i tjelesnog napada na novinara Latkovića. Radi pronalaska napadača pregledat će svoje snimke, kao i one kamera Grada Zagreba te razgovarati s očevicima. "U stalnom smo kontaktu s Hrvatskim novinarskim društvom i drugim strukovnim udrugama. Ako se raspolaže dodatnim informacijama oko napada na novinara, ili drugih eventualnih napada, pozivamo da se prijave policiji", poručio je, dodajući da policiji zasad nisu prijavljeni eventualni drugi napadi na novinare.

I pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter najoštrije je u priopćenju osudila grubi nasrtaj na novinarske ekipe, i to što ih se ometalo u obavljanju njihova posla. Ističe da će "pratiti postupanje svih nadležnih tijela". "Nužno je da policija i prema potrebi DORH pravovremeno i detaljno istraže ove događaje kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti. Pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed nikako ne isključuje druga zajamčena ljudska prava, niti opravdava verbalno, fizičko, ili drugo nasilje", poručila je.

Napade na novinare prethodno su osudili predsjednik Zoran Milanović, hrvatska Vlada, Ministarstvo kulture, HND, Sindikat novinara Hrvatske i drugi. U nedjelju je i Hrvatska stranka umirovljenika ocijenila je da je prosvjed protivnika COVID potvrda i njihovo pozivanje na navodno uskraćivanje prava i sloboda potpuno promašena i upitna tema, jer je činjenica da je mnogima zbog opterećenosti bolnica zapravo "sputano pravo na zdravlje".

Glavna medicinska sestra u KBC-u Sestre milosrdnice Snježana Krpeta, za N1 je istaknula da je zgrožena, jer je ova država stvorena na temeljima naše slobode koja je teško plaćena, i pravo demokracije olako je shvaćeno. "Demokracija nikad ne smije dovesti do nasilja, što se dogodilo. Znači, nasilja prema novinarima, a mogu reći i medicinskim djelatnicima koji se bezrezervno trude svima pružiti što im je potrebno, i onima koji su cijepljeni, i onima koji imaju pravo izbora da se ne cijepe", zaključuje Krpeta.I. Bošnjak/H
Posilović je potvrdio da su sudionici skupa na trgu zapalili i zastavu HDZ-a, što je dokumentirano fotografijom i videom

Možda ste propustili...