Zdravlje
STUDIJA UTJECAJA SPAVANJA NA ZDRAVLJE

Prekasni odlazak na spavanje nije dobar za zdravlje srca
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Bazična higijena spavanja mogla bi smanjiti kardiovaskularne bolesti

Poznato je da je za zdravlje izuzetno važno kako i koliko spavamo. Novo je istraživanje, međutim, povezalo vrijeme odlaska na spavanje i bolesti srca i krvnih žila.



Dugogodišnja istraživanja pokazuju da većina ljudi spava manje od šest sati noću, a teškoće pri spavanju ima čak 75 % ljudi. Zna se da kronični nedostatak sna za posljedicu može imati povećanje težine, visok krvni tlak i slabljenje imuniteta. Iako je poveznica između kvalitetnog spavanja i zdravog srca dobro poznata, nova studija pokazuje da postoji optimalno vrijeme za večernji odlazak na počinak. Tijelo ima 24-satni unutarnji sat, odnosno cirkadijalni ritam, koji pomaže u regulaciji fizičkog i mentalnog funkcioniranja. Prerani ili prekasni odlazak na spavanje može poremetiti taj unutarnji sat i tako prouzročiti probleme za kardiovaskularno zdravlje. Neusklađenošću ponašanja i cirkadijalnog ritma spavanja povećava se mogućnost upala u tijelu i može se narušiti regulacija glukoze, a oboje može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su među vodećim uzrocima smrti u svijetu.

Znanstvenici su zaključili da odlazak na spavanje prije 22 sata ili poslije ponoći može za 25 posto povećati mogućnost rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s odlaskom na spavanje između 22 i 23 sata. To povećanje rizika smanjilo se na 12 posto kad je u pitanju odlazak na spavanje između 23 sata i ponoći. Najrizičnije vrijeme za odlazak na spavanje je poslije ponoći, potencijalno zato što se smanjuje vjerojatnost buđenja u jutarnjim satima, koje resetira unutarnji sat, zaključili su znanstvenici dodajući da bi bazična higijena spavanja mogla postati jeftin način smanjenja kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici tvrde da je odlazak na spavanje između 22 i 23 sata najkorisniji za kardiovaskularni sustav. Rezultati se nisu promijenili ni nakon što su znanstvenici uzeli u obzir dob, spol, dužinu sna, činjenicu je li netko ranoranilac ili noćna ptica, pušački status, tjelesnu težinu, dijabetes, krvni tlak, razinu kolesterola i socioekonomski status. Također, trend je bio izraženiji u žena, ali istraživači nisu još uvijek sigurni zašto. U svakom slučaju, rezultati istraživanja pokazuju da se u osoba koje prekasno odlaze na spavanje povećava rizik od kardiovaskularnih problema. Kardiovaskularne su bolesti većinom izazvane aterosklerozom, odnosno promjenama, oštećenjima i naslagama na stijenci arterija. Najčešće kardiovaskularne bolesti uključuju srčani i moždani udar. Kontrola čimbenika rizika kao što su prehrana, tjelesna aktivnost, upotreba duhanskih proizvoda i kontrola krvnog tlaka mogu smanjiti rizik od tih bolesti.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike