Zdravlje
ZDRAVLJE TIJEKOM ZIME

I zimi možete uspješno ojačati imunitet
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Redovito u zimskom razdoblju, bar nakratko, prozračite prostor u kojem boravite

Prilikom izlaganja niskim temperaturama tijelo održava svoju toplinu na način da sužava periferne krvne žile, smanjujući isijavanje topline u okoliš, u isto vrijeme omogućujući opskrbu unutrašnjih vitalnih organa. Manjak D vitamina i sunca rezultira lošijim raspoloženjem koje ponekad može odvesti u depresiju.



Jača cirkulacija


Crvenilo lica zimi normalna je stvar, a događa se zato što krv iz lica odlazi u važnije dijelove tijela kao što su srce ili pluća. Čim se organizam ugrije, boja kože vraća se u normalu. Ako tijelo nije u stanju nadomjestiti gubitak tjelesne topline prema okolišu, tjelesna temperatura pada. Pad tjelesne temperature već za stupanj i pol ispod normalnih vrijednosti (ispod 35 Celzijevih stupnjeva), zovemo hipotermijom, tj. pothlađivanjem. Tome su riziku posebno izloženi stariji i djeca, radi smanjene sposobnosti za održavanje tjelesne topline. Ako idete van kada su temperature prilično niske, pametno je odjenuti se slojevito, kloniti se alkohola i kofeina, održavati odjeću suhom i obvezno pokriti glavu, preko koje se isijava oko 10 % topline tijela. Valja imati na umu da kako bi se osigurala veća toplina tijela, srce pojačano radi, a posljedica je povišeni krvni tlak koji može dovesti do srčanog udara. Mogućnost dobivanja srčanog udara odnosi se većinom na starije ljude i osobe koje imaju probleme sa srcem, pa oni trebaju zimi biti oprezniji.

Međutim, hladno vrijeme ima i svoje prednosti. Kada iziđete na hladno, stanice koje se bore protiv infekcije u tijelu se umnožavaju. Ako volite vježbati napolju, zima nije razlog da prestanete. Jača se kardiovaskularni sustav, jer kada smo na hladnoći tijelo treba trošiti više energije da se zagrije. Posljedica je jača cirkulacija kako bi udovi ostali prokrvljeni i topli. Hladnoća sužuje krvne žile i tako tjera krv da brže teče kroz njih. Želite li imati svježi i prirodan rumenkasti izgled, svakako prošećite po hladnom danu.

Želite li ojačati imunitet, iskoristite zimu jer izlazak na hladno čini organizam otpornijim. Hladan zrak, naime, omogućuje bolje disanje, a niske temperature čiste zrak od alergena. Birajte materijale u kojima se ne znojite, odijevajte se slojevito i vodite računa da se presvučete što prije nakon što se oznojite. Kvalitetna obuća zimi je vrlo važna, treba biti nepromočiva i protuklizna. Usta zaštitite šalom, glavu obvezno kapom, a na ruke navucite rukavice kako biste što manje gubili toplinu.

Dovoljno vode


Redovito u zimskom razdoblju, bar nakratko, prozračite prostor u kojem boravite, a po mogućnosti prakticirajte šetnje na otvorenome. To će pomoći da lakše utonete u kvalitetan san, pogotovo ako je u spavaćoj sobi temperatura nešto niža. Istraživanja pokazuju da na taj način možete i zaštititi mozak od demencije. Spavanje na nižim temperaturama potaknut će i proizvodnju melatonina, što utječe na povećanje imuniteta. Istraživanja su potvrdila da mozak radi bolje na umjereno niskoj temperaturi te da bolje učimo kada je vrijeme oblačno, kišovito ili snježno. Ostati rehidriran i piti dovoljne količine vode izuzetno je važno i zimi. Unos vode dobro utječe na kožu koja je u hladnom razdoblju vrlo osjetljiva na pucanje zbog niskih temperatura. Zimi kožu valja i odgovarajuće zaštititi kremama. Djeca su osjetljivija na hladnoću od odraslih.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa