Sport
PONOVNO BILO MUKE I PONOVNO JE HEPIEND

Vatreni opet pravi: Dalić je učio i naučio na svojim pogreškama
Objavljeno 15. studenog, 2021.
Uz izravni plasman na SP, dobitak ovog ciklusa su igrači koji će Hrvatsku nositi sljedećih desetak godina

Vezani članci

DRAGULJI NA VJETROMETINI

Sjaj i bijeda Hrvatske

Hrvatska nogometna reprezentacija uspješno je okončala još jedne kvalifikacije za plasman na završni turnir velikih natjecanja u kojima je prošla svoj klasični put "po lojtrici dol‘, pa po lojtrici gor‘" da bi na kraju sve završilo hepiendom. Naša reprezentacija branit će rusko srebro na Bliskom istoku potkraj sljedeće godine.



Veliko finale kvalifikacija za plasman na SP 2022. godine u Katar igralo se u odličnoj atmosferi gotovo posve popunjenog splitskog Poljuda, a po svemu što je Hrvatska pokazala u toj utakmici s Rusima bilo bi pravo nogometno svetogrđe da su u Katar umjesto nas otišli dekadentni i nemoćni Rusi.

Euro kao prekretnica


Bio je to trijumf napadačke u odnosu na defanzivnu igru, a nogomet je pokazao kako nije uvijek "bezdušno đubre" koje ne nagradi silni trud i želju momčadi koja napada. No, čudni su putevi nebeski bili i tog poslijepodneva u Splitu. "Netko od gore" nam nije dao zabiti, ali se odlučio grubo našaliti s Rusima te ih natjerati da si sami zabiju pogodak koji ih je ojadio. Ima jedna misao po kojoj je u sportu najslađe kada suparnika natjeraš da pobijedi sam sebe. Eto, ako je to istina, onda je Hrvatska osjetila tu najveću slast. O toj utakmici uglavnom je sve rečeno, ali itekako se još ima što reći o kompletnom kvalifikacijskom ciklusu u kojem je naša reprezentacija opet prošla put od "trnja do zvijezda". Sada kada je sve dobro završilo izbornik Zlatko Dalić bio je prilično samokritičan na neke svoje odluke u prvoj polovici ove kalendarske godine. U tom smo razdoblju patili u kvalifikacijama, ni na Euru nismo izgledali bajno, premda smo prošli skupinu, a nakon toga je Dalić prelomio. Konačno se obračunao sa sentimentalnostima iz ruske bajke. Udario je šakom o stol, eliminirao s popisa neka imena, zaoštrio odnos, pa je Hrvatska jesen dočekala renovirana i s posve drukčijim izgledom.

- U protekle tri godine najviše sam pogriješio što sam dao previše povjerenja momčadi iz Rusije. No shvatite da je to bilo ljudski s moje strane. Ti su me igrači učinili drugim na svijetu i bit ću im zahvalan cijeli život, no postalo je prekomotno i popis se znao mjesec dana unaprijed, pozvani su znali da će biti u reprezentaciji bez obzira na to igraju li u klubu. Teško se ulazilo u reprezentaciju i teško izlazilo. Dobra je stvar što sam to prepoznao, zaustavio i sad radim drukčije. Nakon Eura promijenili smo kriterije i više ne trpimo negativan govor tijela. Igrači su vidjeli da je vrag odnio šalu i sada su igrači zaslužni za sve. Vrata reprezentacije nikome nisam zatvorio, i neću, spreman sam razgovarati i oprostiti i prijeći preko svega radi reprezentacije. Svoj ego mogu maknuti ustranu i nitko mi se ne mora ispričavati, ali ja odlučujem tko će igrati - rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije.

Pojednostavljeno, kada je prestao biti samo čovjek i opet postao čovjek izbornik, uspio je pronaći formulu uspjeha koja nas je krasila u Rusiji. Danas je opet junak nacije, a prije samo četiri mjeseca bio je izložen žestokim kritikama nakon Eura. No ostao je miran, znao je što treba učiniti i te je poteze povukao, pa sad opet imamo uzbudljivu Hrvatsku.

- Svjestan sam što znači biti hrvatski izbornik. Danas sam hvaljen, a čim dođe prvi poraz, opet će biti ‘taj nema pojma ili ‘tko je njega izabrao‘. Takvi smo, nikad zadovoljni, ali ne obazirem se na te stvari. Ovi navijači koji su nas bodrili u Kopenhagenu, Osijeku, na Malti, u Splitu oni su moja snaga - poručio je Dalić.

Ostavština


Dalić će ostati upisan kao trenutačno najuspješniji izbornik reprezentacije. Bio je drugi na svijetu, a jedini se uspio plasirati na tri uzastopna velika natjecanja. To još nije uspjelo nikome. Međutim, od svih brojki daleko će važnija biti njegova ostavština u reprezentaciji. Njegov nasljednik neće naići na "spaljenu zemlju" jer Dalić je počeo i uspješno polako uvodi mladiće koji će biti nositelji naše selekcije sljedećih deset godina.

- Nisam očekivao da ću pet godina biti izbornik, no meni je to najljepši posao u životu, vrhunac moje karijere. Sve zajedno smo prošli, ustrajali i Hrvatska ima sjajnu budućnost. Uz ove mlade snage koje su s nama u A selekciji Hrvatska ima još talenata koji će ubrzo biti tu. Međutim, nikada nemojte podcijeniti vrijednost naših senatora iz Rusije. Bez njih bi sve ovo bilo nemoguće postići, a ni razvoj i napredak mlađih ne bi išao tako glatko - zaključio je hrvatski izbornik.

Nama ostaje zaključiti kako je iza naše reprezentacije još jedna uzbudljiva kalendarska godina. Od proljetnih kvalifikacijskih muka preko čudnog, koronom obilježenog Eura i drame u osmini finala protiv Španjolske do odličnih jesenskih nastupa u kojima se potkrao onaj nesretni remi sa Slovacima u Osijeku. No sve je "dobro što dobro završi", a ovaj je ciklus završio ne dobro, nego odlično. Izravan plasman u Katar dat će Daliću mogućnost da godinu dana u miru iskuje planove za obranu svjetskog srebra. Sve što sada Dalić treba jest mali predah, a onda novi povratak "u rudnik"...

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

- Mi smo takav narod, tražimo zlata i srebra, a nemamo teren ni kamp, nemamo gdje trenirati, a ni normalan stadion. Svjedeno, cilj Hrvatske uvijek mora biti plasman na veliko natjecanje, a kad se njega ostvari, cilj mora biti proći skupinu u završnici. To su objektivni planovi.

Joško Gvardiol

stoper Hrvatske

Ja osigurao mjesto u početnoj postavi reprezentacije? Ne bih na to gledao na taj način. Treba još puno rada i znoja da zadovoljim kriterije izbornika te da postanem stožerni igrač reprezentacije. Sada sam sretan i zadovoljan, a prvi sljedeći cilj mi je da se nađem na popisu igrača za SP. Za to moram biti standardan i dobar u klubu.

OVO NAM JE I NAJČEŠĆI UČINAK
Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić nakon uspješnog završetka još jednog kvalifikacijskog ciklusa pohvalio se kako je ovo bio jedan od najboljih učinaka Hrvatske u izlučnim natjecanjima. Međutim, prije je to bio jedan od standarnih nastupa jer Hrvatska je dosad četiri puta izgubila isti broj bodova (sedam) kao i u ovim kvalifikacijama. Taj broj bodova gubili smo u kvalifikacijama za Euro 1996. i 2008. i 2020. te u borbama za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. U dva navrata smo imali i bolji učinak. Naime, u kvalifikacijama za SP 2002. (Mirko Jozić) i 2006. (Zlatko Kranjčar) izgubili smo samo šest bodova, a u oba smo navrata cikluse okončali bez poraza.

Nitko se ne mora ispričavati. E, pa mora...
Pomalo je čudno što se u trenucima slavlja i pojave novog igračkog vala u repzentaciji dio javnosti bavi trivijalnnim pitanjima poput onih vezanih uz eventualni povratak u reprezentaciju Ante Rebića ili Ivana Raktića. Nitko njih nije ni otjerao. Rakitić je sam odlučio reći dosta, a Rebić se otpisao nepromišljenim komentarima nakon Eura. I dok koketiranje s Raktićem više ima nostalgičnu notu, povratak Rebića zaziva se zbog njegovih dobrih igara u dresu Milana. Izbornik Zlatko Dalić jasno je poručio kako “nikome nije i neće zatvoriti vrata reprezentacije, te da se njemu nitko ne mora ispričavati”. Naravno, pod tim je mislio na Rebića. No, ako izbornik ne treba njegovu ispriku, trebaju je suigrači i navijači jer je Ante svojim ponašanjem nanio štetu kultu reprezentacije.

Kudrjašov živi najgore dane

Ruski tragičar Fjodor Kudrjašov proživljava pravi pakao. Taj je 34-godišnji branič u 81. minuti nedjeljnog susreta na Poljudu pogodio vlastiti gol na utakmici između Hrvatske i Rusije te tako donio minimalnu pobjedu Vatrenima, a svojoj reprezentaciji onemogućio direktan plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine. Odmah po završetku utakmice na društvenim mrežama krenule su uvrede prema Kudrjašovu, a broj negativnih komentara i prijetnji bio je toliko velik da je ruski nogometaš odlučio zabraniti mogućnost komentiranja na svojim društvenim profilima. No to nije zaustavilo lavinu ružnih komentara, a Kudrjašov je preko noći postao neprijatelj nacije i ovo što živi jako su teški dani. Suigrači i vodstvo ruske reprezentacije podržavaju ga i hrabre, a ljudi bliski nesretnom Fjodoru kažu kako će trebati nekoliko dana da se cijela situacija smiri i da Kudrjašov može nastaviti s normalnim životom.

Najčitanije iz rubrike