Novosti
CIJEPLJENJE OMOGUĆENO I KOD OBITELJSKIH LIJEČNIKA

"Ovakve redove na
punktovima nisam vidjela
od početka cijepljenja"
Objavljeno 16. studenog, 2021.
U slučaju nepokretnih osoba liječnici obiteljske medicine cijepljenje obavljaju u njihovu domu
Nakon pooštravanja mjera za one koji nemaju COVID potvrdu, ali i zbog sve veće svjesnosti o nužnosti cijepljenja kao jedinog načina zaustavljanja širenja koronavirusa, interes za imunizaciju protiv COVID-19 sve je veći. Pokazuju to i redovi ispred cijepnih punktova gdje je cijepljenje prvom, drugom te trećom ili booster dozom organizirano prema rasporedu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Odazivom je zadovoljna i izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica županijskog NZJZ-a. “Ovakve redove nismo doživjeli još od masovnoga cijepljenja na početku. Velik je interes i drago nam je zbog toga”, poručila je Turić, dodavši da se, osim na punktovima, građani mogu cijepiti i u ordinacijama odabranih liječnika obiteljske medicine. Smatra i da bi cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine svakako rasteretilo cijepne punktove.

S prijedlogom da se svi, a ne samo nekolicina liječnika odazovu cijepljenju u svojim ordinacijama, Glasu Slavonije obratila se jedna od njih, rekavši da želi ostati anonimna. Tvrdi da ona osobno cijepi svoje pacijente, pa čak i one koji “zalutaju” u hodniku ispred njezine čekaonice, naravno, uz prethodnu provjeru o kojoj je dozi riječ. Da liječnici mogu te da provode cijepljenje, i to ne samo djelatnici županijskog Doma zdravlja, već i koncesionari, potvrđuje ravnateljica te ustanove, dr. Justinija Steiner. Čine to, kaže, otkako je započela pandemija koronavirusa, no naglašava da se pri cijepljenju u ordinacijama pojavljuje konkretan problem, a to je čuvanje cjepiva. “Primjerice, naruči li se jedna osoba za cijepljenje, liječnici moraju naručiti još četiri pacijenta da bi otvorili dozu koja ih sadržava pet. Teoretski to nekada mogu učiniti, no takva je praksa tehnički zahtjevna. Ima pacijenata koji se žele ondje cijepiti, no realno ne mogu dok se ne skupi dovoljan broj pacijenata da se otvori jedna doza. Stoga je jednostavnije otići na cijepni punkt”, poručuje Steiner naglašavajući da u slučaju nepokretnih osoba liječnici obiteljske medicine cijepljenje obavljaju u njihovu domu. Protokol je takav da najprije patronažna služba obavijesti liječnika o situaciji određenog pacijenta i ako on ne može osobno doći u ordinaciju ili na cijepni punkt, liječnik će ga cijepiti u njegovu domu. Ravnateljica upozorava da cjepiva koja su otvorena propadaju nakon nekoliko sati, stoga ako se ne skupi dovoljan broj pacijenata, doza može propasti.

”Smatram da dolazak pacijenata u ordinacije ne bi u velikoj mjeri rasteretio redove na cijepnim punktovima. Valja podsjetiti i da liječnici obavljaju i testiranja, ali i pozive na cijepljenje starijih od 65 godina, uza sav svoj preostali posao”, naglašava ravnateljica Steiner, podsjetivši da obiteljski liječnici cijepe i protiv gripe. M.Mihelić
Justinija Steiner

ravnateljica Doma zdravlja OBŽ-a

Smatram da dolazak pacijenata u ordinacije ne bi u velikoj mjeri rasteretio cijepne punktove. Valja podsjetiti i da liječnici obavljaju i testiranja, ali i pozive na cijepljenje starijih od 65 godina, uza sav svoj preostali posao.

Najčitanije iz rubrike