Regija
TOMISLAV ROB BELOMANASTIRSKI GRADONAČELNIK

Beli Manastir postaje poduzetnički centar Baranje
Objavljeno 11. studenog, 2021.
Spajanje hrvatskog i mađarskog dijela koridora 5C donijet će i nove poduzetničke mogućnosti, gradska uprava bit će spremna

Beli Manastir danas slavi Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Martina. Prije blagoslova vina u belomanastirskoj Župi sv. Martina vrijedi se prisjetiti događanja u proteklih godinu dana te što se promijenilo, a što nije u jedinom baranjskom gradu.



Lokalni izbori, održani u svibnju ove godine, Belom Manastiru nisu donijeli promjenu. Gradonačelnik je i dalje Tomislav Rob, koji u svom drugom mandatu ima još komotniju situaciju u Gradskom vijeću jer od 15 mjesta čak deset pripada članovima HDZ-a. Dobiveno povjerenje građana Belog Manastira Tomislav Rob shvaća vrlo ozbiljno te grad nastavlja voditi u skladu sa zacrtanim programom koji je počeo provoditi još 2017. godine.

Stabilnost u gradskoj upravi vidljiva je i u priznanjima koja stižu ne samo s lokalne već i s nacionalne razine. Portal gradonačelnik.hr, u suradnji s Jutarnjim listom i agencijom Ipsos, četvrtu godinu zaredom održao je izbor za najbolje gradove u Hrvatskoj u nekoliko kategorija, a Beli Manastir ušao je u finale u kategoriji "Šampion EU fondova". Tu se Beli Manastir našao zajedno s lanjskim pobjednikom Viroviticom, te Petrinjom, Rijekom i Zagrebom. Pobjedu je ponovila Virovitica, no sama nominacija i sudjelovanje u izboru te ulazak u finale veliko su priznanje djelatnicima gradske uprave, svim suradnicima na projektima, a osobito gradonačelniku Tomislavu Robu.

Stabilan proračun


Kako komentirate izbor Belog Manastira za finale izbora za najbolji grad u kategoriji "Šampion EU fondova" na razini cijele Republike Hrvatske?

- Kada sam preuzeo gradsku upravu prije pet godina, dočekao me je odobren Intervencijski plan i prilično kaotična situacija kod raspodjele sredstava, pa i stanja zatečene projektne dokumentacije. Dosta toga morali smo pripremiti ispočetka, poput projekta Gradskog sportskog parka. Krenuli smo raditi, rješavati jedan problem za drugim i rezultati su postali vidljivi. Dok smo radili nisam razmišljao o nagradama i priznanjima, nego o uređenju grada i pokretanju gospodarskih i društvenih aktivnosti. No lijepo je vidjeti kako postoje ljudi koji prate što se radi, uspoređuju podatke koji su svi javno dostupni te uzimaju u obzir i gradove veličine Belog Manastira.

Beli Manastir izabran je za finalista u kategoriji "Šampion EU fondova" jer je u protekle četiri godine ostvario prihod po stanovniku iz fondova EU-a u iznosu 6519 kuna, što je jedan od pet najboljih dosega među našim gradovima, dok u ukupnom priljevu gradova iz istoga izvora sudjeluje s 2,17 posto. Od 2017. godine do danas ugovorili smo EU projekte u ukupnoj vrijednosti od 167 milijuna kuna, od čega je 148 milijuna kuna nepovratnih sredstava, a kao najveće EU investicije predstavili smo, naravno, Kuću Baranjskog kulena, PEER Centar i Gradski sportski park, koji je u provedbi.

Ono što me najviše veseli činjenica je da je Beli Manastir postao vidljiv i prepoznatljiv kao grad u kojemu se pošteno i predano radi te ima jasnu viziju razvoja. Naravno da su nam ostvareni rezultati, ali i priznanja koja dobivamo na razini Republike Hrvatske veliki motiv za nastavak kvalitetnog rada i ostvarivanje još više dobrih projekata.

Projekti koji se financiraju EU sredstvima idu u kategoriju velikih, no u Belom Manastiru djeluju i mali i srednji poduzetnici, a upravo je ta kategorija gospodarstvenika najviše pogođena mjerama zaštite od širenja koronavirusa.

- Gradska uprava Belog Manastira jedna je od prvih gradskih uprava u Hrvatskoj koja je reagirala na novonastalu situaciju s virusom COVID-19 još prošle godine. Smanjili smo rashode i odmah financijski pomogli malim i srednjim poduzetnicima. Ove godine, nakon već isplaćenih stotinjak tisuća kuna za potporu gospodarstvenicima, osigurali smo i dodatnih 300.000 kuna. Model dodjele sredstava ostao je isti, no oni koji su potporu već dobili svrstani su u niži red prioriteta, a novi prijavitelji ušli su u prioritetnu skupinu. Isplata potpora krenut će ovaj mjesec. Ukupno je ove godine, po različitim stavkama, za potporu gospodarstvenicima isplaćeno više od 480.000 kuna. Osim toga, Gradsko vijeće donijelo je odluku da se od početka sljedeće godine ukida tropostotni gradski porez na prodaju alkoholnih pića, što će pomoći oporavku ugostitelja, koji su jedna od najugroženijih skupina zbog uvođenja restriktivnih mjera.

Možemo li reći kako kontinuirana pomoć gospodarstvenicima znači da je gradski proračun stabilan?

- Gradski proračun je stabilan. Ove godine, nakon izbora, imali smo i drugi rebalans proračuna koji je povećan za tri milijuna kuna te sada iznosi nešto više od 83 milijuna kuna. Za povećanje gradskog proračuna treba zahvaliti stabilnim prihodima od poreza te pomoći preko sredstava sufinanciranja EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, jer će nam biti uplaćeno više od osam milijuna kuna koje smo iz proračuna uložili u kapitalne EU projekte. Pomaže i stabilizacija naplate komunalne naknade, koja se vratila na razinu prije koronakrize.

Stabilni prihodi od poreza važan su indikator gospodarskog života i razvoja u Belom Manastiru. Ima li novosti kada je riječ o gospodarskom razvoju grada?

- Da, Beli Manastir ima nekoliko velikih poslovnih subjekata koji jako dobro rade, a posebno je dobra vijest kako se tvrtke koje kod nas već posluju planiraju i dalje širiti. Primjerice, EcoCortec najavio je izgradnju četvrte faze tvornice u belomanastirskoj Poslovnoj zoni, gdje će, na zemljištu veličine 5000 kvadrata, hala novog pogona biti veličine 2000 kvadrata. U pitanju je izgradnja suvremene linije za reciklažu plastične ambalaže i pogon za preradu plastike. Nakon izgradnje pogona, u EcoCortecovom proizvodnom i logističkom kompleksu radit će stotinjak ljudi, a Beli Manastir imat će najveću tvornicu za izradu plastičnih vreća namijenjenih industrijskom pakiranju u Europi i drugu po veličini u svijetu, nakon američkih Cortecovih pogona. Tvornica bi trebala biti puštena u rad krajem 2022. godine.

Grad Beli Manastir krenuo je i u provedbu projekta "Izgradnja skladišnih kapaciteta" u našoj Poslovnoj zoni, za što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a izdvojilo 10 i pol milijuna kuna za sufinanciranje.

Postoji li već sada potreba za takvim skladišnim prostorom ili je to dio priprema za budućnost koje ste više puta najavljivali, a vezane su uz dovršetak transeuropskog koridora 5C?

- Potreba za ovakvim skladišnim prostorima postoji već sada, a skladišta, koja će se početi graditi iduće godine, bit će dostupna svim poduzetnicima po uzoru na model poslovanja Biosa. U budućnosti planiramo i projekt modularnih hala koje će također biti smještene u našoj Poslovnoj zoni.

No svakako je jedan od najvažnijih projekata za Beli Manastir dovršetak koridora 5C. Dionica od mosta Halasica do Belog Manastira trebala bi biti puštena u promet do ljeta 2022. godine, a natječaj za preostalih pet kilometara autoceste do mađarske granice bit će raspisan sljedeće godine. Sredinom 2024. godine imat ćemo završenih svih 88,6 km punog profila autoceste koja čini hrvatski dio koridora 5C.

U tijeku je i izgradnja 3,2 kilometra duge sjeverne obilaznice oko Belog Manastira koja već sada ima vidljive konture, a dovršetak radova očekuje se početkom sljedeće godine. Nakon dovršetka obilaznice očekujem znatno rasterećenje prometa u gradu jer će teretni promet s prometnice D7 biti preusmjeren na obilaznicu.

Ishođena je i građevinska dozvola za rekonstrukciju željezničkog podvožnjaka na državnoj cesti DC517, a nakon završene javne nabave i izrade izvedbenih projekata očekujem da bi radovi mogli krenuti do ljeta iduće godine.

Namjera je gradske uprave pripremiti što bolje prometne, infrastrukturne i logističke uvjete prije dovršetka koridora 5C kako bismo spremno dočekali nove gospodarske mogućnosti koje sa sobom donosi transeuropski prometni koridor.

Aglomeracija


Činjenica je kako Belomanastirci već nekoliko godina žive u gradu koji se neprestano raskopava i obnavlja, no u tijeku je projekt koji će dodatno "testirati" strpljenje građana jer kreće nova runda raskopavanja.

- Točno, krenuo je kapitalni projekt Hrvatskih voda – Aglomeracija Beli Manastir, vrijedna 145 milijuna kuna, koja će dugoročno riješiti veliki, višegodišnji komunalni problem grada, a sustav odvodnje prilagoditi europskim standardima. I to je glavni razlog zašto građane Belog Manastira ponovno pozivam na strpljenje tijekom provođenja radova. Cjelokupan Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir obuhvaća izgradnju sustava odvodnje grada Belog Manastira i prigradskih naselja Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine, točnije izgradnju 18.029 metara gravitacijskih cjevovoda, 3942 metra tlačnih cjevovoda, 12 crpnih stanica i 850 priključaka. Drugi dio projekta odnosi se na nadogradnju postojećeg UPOV-a, povećanje stupnja pročišćavanja, uključujući izgradnju solarne sušionice mulja. Unutar projekta je i nabava specijalnih komunalnih strojeva i vozila, kao i izrada koncepcijskog rješenja smanjenja gubitaka u vodoopskrbi. Provedba projekta predviđena je do kraja iduće godine i tada će naša komunalna infrastruktura zaista biti na visokoj razini.

Poziv na strpljenje ima smisla jer se dosadašnje strpljenje građanima itekako isplatilo. Osim obnovljenih društvenih domova, novouređenih cesta i pločnika, kojih je sve više u samom gradu, tu prije svega mislim na Gradske bazene i Peer centar koji su počeli raditi punim kapacitetom.

- Točno, ove smo godine konačno imali prvu pravu sezonu na novoobnovljenim bazenima i mogu reći da sam više nego zadovoljan. Bazeni su bili otvoreni 63 dana tijekom kojih su ugostili više od 40 tisuća kupača. U sezoni je na bazenima bilo zaposleno 30 osoba, od kojih su 20 studenti, a podijeljeno je i 600 sezonskih ulaznica za djecu. U suradnji s udrugom PGDI organiziran je bogat animacijski program, Zajednica športskih udruga Belog Manastira organizirala je školu plivanja, na bazenima su ugostiteljski dio pokrili lokalni poduzetnici, a čak je i privatna inicijativa Biciklistička utrka Baranja Rural Trail iskoristila bazene za dodatne programe i koncert.

Bazeni su se pokazali izvrsnom odlukom jer sadrže prostor za zabavu, opuštanje i sportske aktivnosti, ali su i dobar logistički centar za različita kulturna i sportska događanja. Konačno naši susjedi imaju razlog doći u Beli Manastir tijekom ljetnih mjeseci i stvarno me raduje što su bazeni prepoznati kao izvrsno obiteljsko odmaralište, centar za mlade i aktivan sportski odmor, pa čak i adrenalinske sportove, te izvrsno mjesto za noćno kupanje i zabavne programe.

Drugi naš veliki projekt, PEER centar u Šećerani, također je otvorio vrata za posjetitelje. S radom su krenule dvorana za bowling i praonica rublja, u pripremi je i edukacijski centar, a sredstva koja će se ostvariti u PEER centru bit će dalje uložena u opremanje i održavanje stambene zajednice za mlade koji izlaze iz udomiteljske skrbi. Ovaj mi je projekt osobno jako drag jer ga provodimo u suradnji s belomanastirskom udrugom PGDI i dokaz je kako sinergija lokalne administracije i civilnog društva može dati fantastične rezultate. Vidjelo se to ove godine i na bazenima.

Ono što građane Belog Manastira posebno zanima drugi je dio projekta Gradskog športskog parka – izgradnja stadiona. Nakon mnogo godina čekanja, radovi su počeli.

- Da, radovi su počeli, ali mi nismo stali jer još uvijek nismo do kraja zatvorili financijsku konstrukciju za dovršetak druge i treće faze projekta. Do kraja lipnja iduće godine trebale bi biti gotove nove tribine sa svim planiranim prostorijama, pristupne ceste i priprema za oba igrališta (glavno i pomoćno). Dogovoren je sastanak sa stručnjacima Hrvatskog nogometnog saveza na kojemu će se razgovarati o financiranju i savjetovanju za izgradnju glavnog nogometnog terena, a paralelno smo ugovorili i izgradnju teniskih terena koja uskoro kreće. Druga faza projekta obuhvatit će izgradnju atletske staze i drugih borilišta, a u trećoj će fazi biti izgrađeno rukometno igralište koje bi po zimi bilo pretvoreno u klizalište. Gradska uprava dodatno je angažirana u potrazi za potrebnim financijskim sredstvima kako bi projekt zaživio baš onako kako smo ga zamislili.

Za demografski oporavak


Uza sve ove velike projekte koji se provode u gradu, pozitivne promjene događaju se i na demografskoj razini jer Beli Manastir bilježi povećan broj prvašića u svim osnovnim školama.

- Točno, ove godine u Belom Manastiru prvi put u školske klupe sjelo je 13 učenika više nego prošle školske godine, ukupno 74, dok je broj prvašića u Šećerani 29, što je također dobar znak oporavka zajednice. Učenici prvog i drugog razreda u Belom Manastiru, nakon redovite nastave, moći će boraviti u obnovljenom i uređenom produženom boravku te, uz stručnu skrb, napisati domaću zadaću, vježbati, igrati se i imati dodatni obrok. Promjene se vide i u dječjim vrtićima koji su, osim obnovljenih zgrada i uređenih prostora, osnaženi i asistentima koji dodatno rade s djecom s posebnim potrebama. Naravno, naše demografske mjere ne staju na vrtićima i školama, povećan je i broj stipendija jer smo odlučili pomoći svim studentima koji imaju prebivalište u Belom Manastiru, gdje god studirali. Zaista se trudimo pružiti pomoć svim socijalnim skupinama kojima je pomoć potrebna, a tu posebno mislim i na naše umirovljenike za koje se organiziraju posebni projekti i redovito dijele uskrsnice i božićnice.

Grad ne čine samo cijevi i asfalt, grad su ljudi i zato mi je drago vidjeti kako raste broj mladih obitelji koje kupuju prvu nekretninu u Belom Manastiru, za što im Grad pomaže sufinanciranjem kamata. U tijeku je i izgradnja nove zgrade s 33 stana namijenjene obiteljima s liste za stambeno zbrinjavanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, čije dovršenje očekujemo sljedeće godine.

Sve su to dijelovi našeg programa socijalnog i demografskog oporavka grada koji smo počeli provoditi još 2017. godine, a sada ga nastavljamo i širimo.



Ivica Getto
iznimno kvalitetna MEĐUNACIONALNA SURADNJA I POTPORA
Beli Manastir oduvijek je bio multinacionalna sredina. Je li se što promijenilo u odnosu s predstavnicima nacionalnih manjina ako bismo usporedili ovu i prošlu godinu? - Mislim da su i na ovoj razini vidljive promjene – i to nabolje. Beli Manastir svakako zaslužuje priznanje i za svoj odnos s nacionalnim manjinama jer dobra integracija i suradnja rezultiraju visokom razinom sigurnosti u gradu, međusobnim razumijevanjem i potporom te zajedničkim planiranjem i ulaganjem u povećanje kvalitete života svih građana. Mađarska zajednica ima u planu izgraditi Mađarski kulturni centar u kojemu bi bio otvoren i vrtić za djecu, vlada Mađarske financirala je izgradnju dvaju novih dječjih igrališta, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” i Grad Beli Manastir zajedno grade Romski kulturni centar, procijenjena vrijednost projekta je približno dva milijuna kuna, a Srpski kulturni centar u Belom Manastiru izgrađen je zajedničkom investicijom Grada i Srpskog nacionalnog vijeća.

To su sve hvalevrijedni projekti koji će obogatiti ne samo pojedinačnu nacionalnu manjinu nego i sve građane Belog Manastira. Visoka razina i kvaliteta međunacionalne suradnje i podrške u Belom Manastiru razlog je zašto sam posebno ponosan na naš grad.

Grad već radi na izgradnji prometne i logističke infrastrukture kako bismo bili spremni na pojačane gospodarske aktivnosti koje donose velike prometne žile kucavice kakva će biti koridor 5C

Gradska uprava pod mojim vodstvom izrazito je okrenuta razvoju gospodarstva i poticanju poduzetništva. Očekujemo da gospodarski razvoj povuče i razvoj svih drugih segmenata društva

DOBITNICI NAGRADA
Dobitnici Zlatne plakete “Sveti Martin” 135. baranjska brigada HV-a i Ratna postrojba IV. policijske postaje Beli Manastir (pravni joj je sljednik Policijska udruga branitelja Baranje, Bilje), a Povelju Grada Belog Manastira dobit će Bariša Boras, Nikola Arc, Dragan Bertok i Veljko Kajtazi.

Program obilježavanja Dana grada
U 10 sati je polaganje vijenaca kod središnjeg križa na Katoličkom groblju, a u 11 sveta misa u crkvi sv. Martina biskupa. Blagoslov vina bit će u 12 sati u dvorištu crkve. Druženje s građanima uz konzumaciju gastroponude planirano za 13 sati otkazano je zbog epidemioloških mjera, a grah koji je predviđen kuhat će se i podijeliti potrebitima na trgu. Svečana sjednica Gradskog vijeća počinje u 16 sati u Kristalnoj dvorani hotela Patria, a u 17 sati je, u Ulici sv. Marina 13a, Prikaz legende o svetom Martinu.

Možda ste propustili...

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice
kazne od 300 do 1300 €

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca