Kultura
KONCERTNI CIKLUS GRADA

Zagrebački solisti oduševili publiku
Objavljeno 4. studenog, 2021.
Zagrebački solisti, renomirani hrvatski ansambl sa šest desetljeća dugom tradicijom postojanja i vrhunskih izvedbi, održali su koncert u Osijeku u sklopu Koncertnog ciklusa grada, u Kulturnom centru Osijek. Sa 67 godina postojanja, gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, više od 70 nosača zvuka, stalna, i zavidna razina kvalitete muziciranja, brojni sjajni glazbenici koji su kroz vrijeme činili, oblikovali i pridonijeli statusu koji ovaj ansambl ima danas - sve su to Zagrebački solisti. Sreten Krstić je koncertni majstor, violine sviraju Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Davor Philips, Ivan Novinc i Mislav Pavlin, viole sviraju Hrvoje Philips i Marko Otmačić, violončela Smiljan Mrčela i Jasen Chelfi, a kontrabas Mario Ivelja.

Koncertni ciklus grada nastavlja svoj sjajni niz koncertom ovog renomiranog hrvatskog ansambla klasične glazbe osnovanog davne 1953. godine, pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista Antonija Janigra. Od tada, pa sve dosad, dakle više od šest desetljeća, Zagrebački solisti zadržavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju na prestižnim svjetskim pozornicama.

Na koncertu u Osijeku izveli su Mozartovu Koncertnu simfoniju u Es duru za violinu, violu i gudače, uz solističku izvedbu koncertnog majstora ansambla Sretena Krstića i violista Hrvoja Phillipsa te Simfoniju u d-molu talijanskog skladatelja i violončelističkog virtuoza Luigija Boccherinija. T.K.
BROJNI SJAJNI GLAZBENICI I NASTUPI
Više tisuća koncerata na svim kontinentima svijeta, nastupi u njujorškom Carnegie Hallu, sydneyskoj Operi, londonskom Royal Festival Hallu, Versaillesu, Concertgebouwu, bečkom Musikvereinu..., gostovanja na prestižnim hrvatskim i svjetskim festivalima, brojne Nagrade i priznanja, nastupi uz istaknute soliste, brojni sjajni glazbenici koji su kroz vrijeme bili članovi ovog ansambla i “nametali” glazbene standarde koje je teško nadmašiti - dio je zavidne biografije Zagrebačkih solista.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike