Osijek
PREDSTAVLJANJE KNJIGE MAGIJA NA HRVATSKOME POVIJESNOM PROSTORU U OSIJEKU

Saznajte što je korisna drevna mudrost, a što zloćudna magijska praksa
Objavljeno 27. listopada, 2021.

Predstavljanje knjige Magija na hrvatskome povijesnom prostoru dr. sc. Denivera Vukelića, znanstveno-popularnog djela u kojemu se prvi put u Hrvatskoj složeni fenomen magije obrađuje na sveobuhvatan, interdisciplinaran način, održat će se u četvrtak, 28. listopada, u 12 sati u Muzejskoj knjižnici i čitaonici na adresi Trg Ivana Pavla II br. 1, u centru grada Osijeka.

Ovo vrijedno izdanje Školske knjige prepuno je zadivljujućih antropoloških, etnografskih i etnoloških podataka te uzbudljivih povijesnih činjenica i zorno pokazuje kako su magijske prakse utjecale na europsku i hrvatsku kulturu i kulturni identitet. Autor postavlja u znanstveni kontekst i niz suvremenih kontroverznih fenomena, među kojima su sotonizam i suvremeno vještičarstvo, ali predstavlja i zanimljive ideje magijske prakse poput onih koje prakticira Braco sa Srebrnjaka.



Knjiga je namijenjena širokom čitateljskom krugu, a urednica knjige preporučuje je svima koji žele doznati što je to prirodna magija, što korisna drevna mudrost, a što zloćudna magijska praksa, tko su bajalaci i bajalice, grabancijaši, sihiribazi, babalawe ili pak žele istražiti kako je povijest razlikovala šarlatane i šarlatanke od magijskih praktičara i praktičarki, vilenice od vještica, travarke od uročica, dobre od loših vračeva, ali i mnogo više. Magija je, uz religiju i znanost, sa svojim ritualima, tabuima, vjerovanjima i mnogobrojnim usustavljenim tehnikama, sredstvima i medijima jedan od tri velika relativno samostalna ljudska sustava za razumijevanje svijeta. V.T.

Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije