Osijek
KNJIGE PROČITALI, A GLAGOLJICU POJELI

ELPROS popularizira čitanje knjiga Malom slobodnom knjižnicom
Objavljeno 28. listopada, 2021.
U srijedu je otvorena Mala slobodna knjižnica na ulazu Elektrotehničke i prometne škole Osijek u povodu Mjeseca hrvatske knjige i Godine čitanja. To je, kaže prof. Daliborka Pavošević, stručna suradnica knjižničarka, 101. takva mala knjižnica u Hrvatskoj odnosno kućica u četvrti ili naselju u kojoj se nalaze knjige za slobodnu posudbu – knjige koje nisu uvedene u fond, za njih ne postoji iskaznica i posuđuju se i vraćaju na osobnu odgovornost onoga tko ih uzima. Pavošević naglašava da Škola time želi naglasiti važnost čitanja i pokazati vlastite sposobnosti.

- Izradom baš ovakve kućice oslonili smo se na ono u čemu smo najjači – timski rad učenika i nastavnika. Preuredili smo stari televizor i povezali ga s vizualnim identitetom škole. Otišli smo i korak dalje dodavši funkcionalne elemente. Naime, učenik Danijel Krišto, tehničar za računalstvo, uz pomoć nastavnice strukovnih predmeta Bojane Štulić osmislio je i programirao sustav osvjetljavanja s pomoću solarne ploče koji preko senzora reagira na pokrete pri biranju knjige i tako olakšava izbor čitatelja. Kućica će biti ispred Elektrotehničke i prometne škole u smjeni u kojoj škola bude radila taj tjedan - kaže Pavošević.

Kućicu će popunjavati donacijama i otpisanim knjigama namijenjenim za sve dobi, a o tome kao i unošenju i iznošenju kućice brigu će voditi školska knjižničarka. U izradi i opremi kućice uz Danijela i nastavnicu Štulić sudjelovao je i nezaobilazni školski domar Marko Milardović kao tehnička podrška i knjižničarka Daliborka Pavošević, koja je i pokrenula cijelu priču, a ravnatelj Antun Kovačić dao je potporu ideji i realizaciji.

Ovakva knjižnica promidžba je škole u bliskom okruženju te još jedan vidljiv znak zajedničkog rada i života škole. Otvorenje je zaslađeno još jednim rezultatom zajedničke suradnje učenika i nastavnika škole – keksima u obliku glagoljičnih slova. Naime, ideju o izradi 3D forme za kekse u obliku glagoljičnih slova iznijela je nastavnica hrvatskog jezika Sandra Matijević na radionici o populariziranju glagoljice, a prihvatila ju je nastavnica strukovnih predmeta Gordana Ostrunić i potaknula bivšu učenicu Maju Radovanović da 3D pisačem izradi oblike i isproba ih tako što je ispekla kekse. D.Pejić
U projektu su sudjelovali sadašnji i bivši učenici, knjižničarka, domar, nastavnici i ravnatelj ELPROS-a

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana