Novosti
KREĆU STROŽE KONTROLE PROVOĐENJA MJERA

Osječka bolnica povećava broj kreveta za COVID pacijente, dio idućeg tjedna nastava - online
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Među 30 umrlih osoba u Hrvatskoj, njih 23 nije bilo cijepljeno protiv koronavirusa

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da će se idućega tjedna u četvrtak i u petak nastava održavati online za sve škole i razrede. "To je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dogovorio sa svim županijskim stožerima", pojasnio je.



Naime, četvrtina novih slučajeva zaraze koronavirusom dolazi iz školskog sustava, pa je odluka o prelasku na online nastavu nakon blagdana Svih svetih donesena kako bi se pokušalo "primiriti" situaciju.

Dodatni kapaciteti


U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među 10.761 testiranim, a umrlo je 30 osoba, među kojima njih 23 nije bilo cijepljeno. To je najveći broj umrlih u danu još od 20. svibnja, kada ih je bilo 36, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva je 17.944. Među njima je 1170 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 139 pacijenata. Cijepljeno je 52,58 posto odraslog stanovništva.

I četiri osobe u dobi od 80 do 95 godina, koje su u 24 sata preminule od posljedica koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji, nisu bile cijepljene. Prema podatcima Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u 24 sata otkrivena su 194 nova slučaja zaraze među 567 obrađenih uzoraka u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Hospitalizirane su 72 osobe, od kojih 52 u KBC-u Osijek, a 20 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Od ukupnoga broja hospitaliziranih šest ih je na respiratoru. Zbog povećanog broja oboljelih otvoreni su dodatni kapaciteti u KBC-u Osijek.

- Od početka četvrtog vala epidemije pripremljeno je 130 ležajeva, a 25 je aktivnih respiratora. Moram reći da pada broj pacijenata na respiratoru, no kako se puni Klinika za infektologiju tako smo bili prisiljeni aktivirati dodatne krevete, odnosno od 130 kreveta 32 su osigurana u zgradi bivše Klinike za psihijatriju. Bude li bilo potrebe, na istoj smo lokaciji spremni osigurati još 30 kreveta - rekao je u utorak doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek. Kada je riječ o zdravstvenom osoblju, naglašava da vrlo malo njih "ispada iz radnoga procesa", a stanje je, što se toga tiče, kaže, zadovoljavajuće. Uz sve, u KBC-u obavljaju se pregledi, kontrole i operacijski zahvati i ravnatelj naglašava da pokušavaju raditi sve, kao i u vremenu prije pandemije. Samo manji dio pacijenata, kaže, ne dolazi na elektivne zahvate, dodaje dr. Zubčić.

Dobna struktura hospitaliziranih ista je kao i u prethodna tri vala epidemije. Dr. Zubčić pojašnjava da se u pravilu u bolnicu primaju oboljeli stariji od 50 godina, ali ima i mlađih. Dr. Zubčić kaže da je među njima necijepljenih više od 90 posto, odnosno u Respiracijskom centru nije cijepljeno 95 posto pacijenata.

U školama na području OBŽ-a trenutačno je 178 pozitivnih učenika, dok je u Osijeku 14 razreda prešlo na nastavu na daljinu. U ovome trenutku, kako je izvijestila Miranda Glavaš Kul, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, nema nijednoga zahtjeva ravnatelja škola za prelaskom cijele škole na nastavu na daljinu. Ipak, nastavu na daljinu nedavno su pratili polaznici Centra za autizam te su se u ponedjeljak, nakon dvotjednoga izbivanja, vratili u redovan program.

Zaraza na zabavama


- Ne razmišljamo o globalnom prelasku na nastavu na daljinu, iako se od mlađe generacije najviše slučajeva oboljelih odnosi na srednjoškolce. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije bilježe rast novooboljelih nakon partyja, gdje su se okupljali srednjoškolci i studenti, a s druge strane bilježimo pad oboljelog nastavnog i nenastavnog osoblja. Moram reći da nam mladi možda izmiču kontroli i potreban je dodatan oprez - upozorio je Mato Lukić, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite.

Policija je u proteklih tjedan dana obavila 149 provjera osoba u samoizolaciji i utvrđena su četiri kršenja - u Osijeku, Budimcima, Bolmanu i Đakovu. Obavljeno je i 727 nadzora ugostiteljskih objekata te je utvrđeno jedno kršenje mjera, i to u noćnome klubu u Donjem Miholjcu.

- Došla je nova uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite o pojačanom nadzoru koji će policija i civilna zaštita provoditi diljem županije. Svi smo se nakon ljeta opustili i provođenje mjera mora se ponovno staviti u prvi plan - rekao je Lukić.

Pojačane kontrole najavljuje i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec. "Prodavaonice i trgovački centri trebaju se organizirati na način da ne dopuste ulaz bez maske. Ako se neka osoba tome protivi, mogu pozvati i policiju i svakako će takva osoba biti sankcionirana", rekao je Grgec za Glas Slavonije, podsjećajući da su se nedavne zaraze mladih dogodile u zatvorenome prostoru, u klubu, a potvrđuje da se virus najčešće širi zbog nepridržavanja epidemioloških mjera.



Marija Mihelić
KAZNE I VIŠE DESETAKA TISUĆA KUNA
U obilasku prodavaonica sami smo se uvjerili u nepoštivanje aktualnih epidemioloških mjera. Prodavači gotovo da više ne obraćaju pozornost na to nosi li netko u trgovini masku na ispravan način, ili je uopće i nema. Od jedne trgovkinje tako, nakon upozorenja da dva kupca zaredom nisu nosila masku, doznajemo da nije obratila pozornost na to, nego se koncentrirala na svoj posao. To također pokazuje i eventualnu ponovnu potrebu vraćanja zaštitara na ulazu, jer trgovci, ako i upozore na nenošenje maske, nerijetko budu izloženi neugodnim riječima od strane kupaca, ili se kupci prave da ih ne čuju. “Kazne za nenošenje maske za fizičke osobe mogu biti više tisuća kuna, dok pravne osobe koje ne provode epidemiološke mjere mogu biti kažnjene i s nekoliko desetaka tisuća kuna”, upozorava pročelnik Grgec.

ZA TREĆU DOZU JAVITE SE SVOME LIJEČNIKU
Dr. med. spec. Tomislav Dijanić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, pojasnio je da je cijepljenje trećom i “booster” dozom počelo te da se osobe koje ju žele primiti jave svome obiteljskome liječniku. “Bit će organizirano i cijepljenje na punktovima, ali samo uz najavu obiteljskog liječnika, odnosno uz planirane termine. Svaki liječnik zna kakvo je zdravstveno stanje njegovoga pacijenta, je li kronično oboljela osoba, kada je primila prve dvije doze, i može li se cijepiti trećom”, dodao je dr. Dijanić, pojašnjavajući da se procijepljenost u Osječko-baranjskoj županiji na tjednoj bazi povećava za oko 0,5 posto te je za sada oko 54 posto cijepljenih građana s obje doze. Za sada su to, kaže, male brojke u odnosu na postotak koliki bi trebao biti i nedovoljne su.