Regija
GRADONAČELNIK, ŽUPAN I RAVNATELJICA NA GRADILIŠTU

U knjižnicu je uloženo 18 milijuna kuna, otvara se najviše za dvije godine
Objavljeno 27. listopada, 2021.
VINKOVCI - Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić sa županom vukovarsko-srijemskim Damirom Dekanićem posjetio je gradilište vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice, čija je gradnja počela sredinom veljače prošle godine, a danas su već vidljive konture budućeg zdanja koje će promijeniti vizuru središta grada. Vinkovci će dobiti veliku, modernu, funkcionalnu knjižnicu ukupne površine 4500 četvornih metara s podrumom, prizemljem i dvije etaže, posebnu po vizualnom identitetu. U vanjski izgled knjižnice ukomponirana je simbolika Domovinskog rata te se na pročelju zgrade nalaze nepravilno postavljeni kosi "brisoleji" koji simboliziraju listove knjige, pravilni prekidi "brisoleja" predstavljaju putanju gelera, a tri nepravilna portala oštećenja od granata, kako je na početku radova pojasnio Marko Milidrag, glavni projektant i arhitekt koji je predvodio projektantsku ekipu. Cijeli je projekt, voli s pravom istaknuti vinkovački gradonačelnik, potpuno vinkovački, jer su i projektanti i izvođači radova Vinkovčani.

- Gradnja dobro napreduje, do sada su završeni radovi na gradnji podruma i prizemlja te prve i druge etaže, kao i stropnih ploča, a izvedena je i konstrukcija na pročelju za staklenu fasadu. Moramo zahvaliti na potpori Vladi Republike Hrvatske koja je od ukupno dosad uloženih 18 milijuna sudjelovala s 14 milijuna kuna. Vrlo brzo imat ćemo opremljenu novu knjižnicu koja neće biti samo knjižnica, nego mjesto znanja, društvenih zbivanja i gdje će se pronaći mjesta i za neke druge namjene. U svakom slučaju jedno prelijepo zdanje koje će uljepšati vizuru grada - rekao je gradonačelnik Bosančić, i obećao da će knjižnica biti otvorena najdulje za dvije godine.

- Ovo je jedan pravi multifunkcionalni prostor za kojeg je trebalo imati hrabrosti upustiti se u njega, s obzirom na zahtjevnost projekta. Vinkovci i županija zaslužuju ovakav jedan prostor - rekao je župan Dekanić, a ravnateljica Vedrana Lugić podsjeća kako Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ima 7000 članova, lani su imali više od 150 raznih događanja, a trenutačni prostori ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete.

- U novosagrađenoj zgradi, osim posudbe knjiga, tiskovina i druge građe, imat ćemo i mogućnost predstavljanja knjiga i autora, rada korisnika u čitaonicama, organizacije izložbi, provedbe kreativnih radionica za školsku djecu i mlade, korištenja multimedijskih i brojnih drugih sadržaja koje u ovom prostoru nismo u mogućnosti provoditi - rekla je Vedrana Lugić. M. Flego
Knjižnica postoji 146 godina, najstarija je gradska ustanova i matična je za narodne i školske knjižnice

Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana