Osijek
PROJEKT STUDENATA ODJELA ZA BIOLOGIJU

Osječke studentice biologije prebrojile dupine na Lošinju
Objavljeno 27. listopada, 2021.
Trodnevna praksa studenata na Velom Lošinju omogućila im je da se upoznaju s ozbiljnim terenskim radom očuvanja morskog života

Odjel za biologiju kao sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku vrlo uspješno obrazuje mlade znanstvenike, nastavnike i magistre zaštite prirode i okoliša te je prepoznatljiv po uspješnom znanstvenom i stručnom radu zaposlenika. U svrhu jačanja kompetencija, razvoja novih vještina i usvajanja novih znanja osmišljen je i realiziran studentski projekt "Edukacija i istraživanje Lošinjskog arhipelaga". Pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ljiljane Krstin i izv. prof. dr. sc. Tanje Žuna Pfeiffer u razdoblju od 4. do 7. listopada 2021. godine sedam studentica boravilo je na Velom Lošinju. Projekt je osmislila studentica prve godine diplomskog studija Biologija, znanstvenog smjera, Deni Beloša, inače i dobitnica Rektorove nagrade. U projektu su sudjelovale i studentice s različitih godina preddiplomskog i diplomskih studija koji se izvode na Odjelu za biologiju Lucija Tomić, Iva Cahunek, Helena Dadić, Deborah Lalić, Frančeska Eterović i Marija Lučić. Projekt je financiran sredstvima Studentskog centra Osijek, a realiziran je u suradnji s Institutom za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet. Institut je osnovan 1999. godine kao neovisna i neprofitna organizacija s ciljem provedbe znanstvenih istraživanja i aktivnosti zaštite morskog okoliša kao i edukacije javnosti s naglaskom na Jadransko more i širu mediteransku regiju. Aktivnosti Plavog svijeta Instituta za istraživanje i zaštitu mora provode se kroz istraživački, obrazovni i program zaštite. Istraživački program ponajprije je usmjeren na praćenje velikih kralježnjaka u Jadranskom moru s ciljem njihove zaštite i očuvanja. Većina aktivnosti Instituta Plavi svijet odvija se u sjevernom i središnjem Jadranu, na otocima Lošinju, Murteru i Visu.



Terenski rad


Kako kaže inicijatorica cijelog projekta, Deni Beloša, ideja je došla sama od sebe s obzirom na to da je već volontirala u Institutom za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet. "Naše Sveučilište dva puta godišnje daje mogućnost studentskih projekata, pa sam se prijavila. Iskustvo je bilo odlično jer smo imalo dosta terenskog rada. Popeli smo se na brdo Sv. Ivan i metodom teodolita uzimali podatke o pomorskom prometu koji utječe na živi svijet ispod površine. Imale smo priliku vidjeti kako funkcionira centar za oporavak kornjača i naučili na koji način educirati djecu, ali i ribare kako ih sačuvati", kaže Deni Beloša.

Kako kažu s Odjela za biologiju, cilj projekta bio je omogućiti studentima biologije uključivanje u rad na terenu u morskom okruženju, upoznavanje s novim metodama rada, ali i upoznavanje s potencijalnim budućim poslodavcima. Studentice su provele tri dana u Lošinjskom edukacijskom centru o moru Instituta Plavi svijet, gdje su im znanstvenici edukacijskog centra održali zanimljivo predavanje o morskim sisavcima, metodama istraživanja te projektima koje provode. U sklopu edukativnih aktivnosti studentice su učile samostalno prikupljati podatke o intenzitetu pomorskog prometa u NATURA 2000 zaštićenom području, i to s kopna korištenjem teodolita, učile su fotoidentificirati dupine na području Cresko-lošinjskog arhipelaga, a posjetile su i centar za oporavak morskih kornjača u kojem zbrinjavaju ozlijeđene morske kornjače te se obavlja edukacija ribara o važnosti zaštite morskih kornjača.

Dupini uživo


Poseban im je doživljaj bio promatrati dupine iz neposredne blizine u njihovu prirodnom okruženju, a uz pratnju znanstvenika s Instituta. Imale su priliku upoznati i razmijeniti iskustva sa studentima iz različitih zemalja koji stručnu praksu odrađuju na Institutu Plavi svijet. Također, bile su upoznate s mogućnostima realizacije stručne prakse i izrade diplomskih radova. Poslije povratka, nakon realiziranog projekta i sređenih dojmova, studentice su izjavile kako bi voljele volontirati u Institutu te da im je projekt otvorio nove mogućnosti i prilike za dopunu usvojenih znanja i profiliranje u budućem zvanju.

Vuk Tešija
"Imenjakinja"
Deni Beloša kaže kako postoji baza podataka od par tisuća dupina koji se prepozanju po repnoj peraji koja je nešto kao otisak prsta kod čovjeka, obzirom da svaki dupin ima drugačiju. “Neki imaju i imena, a ja sam imala sreću što sam identificirala baš ženskog dupina pod imenom Deni i tako upoznala svoju imenjakinju”, kaže mlada dobitnica Rektorove nagrade.

Ovo je bila idealna prilika da se biolozi s kontinenta upoznaju sa kolegama koji se bave morem

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike