Regija
HGSS STANICA ORAHOVICA

Adi, Bonny, Loco i Tara
spašavaju ljudske živote
Objavljeno 27. listopada, 2021.
Aktivne timove čine psi Tara, Adi, Bonny i Loco te vodiči Mirjana Špehar, Stjepan Gal, Ivica Kašuba i Martin Bišćan

HGSS Stanica Orahovica od ovoga tjedna ima četiri aktivna K9 potražna tima osposobljena za traganje za nestalim živim i mrtvim osobama u neurbanim područjima, ruševinama, na vodama i u lavinama. U blizini Bosiljeva održano je jesensko licenciranje potražnih timova, a iz HGSS-a Stanice Orahovica licenciju potražnog psa stekla je Tara, border collie, sa svojom vodičicom Mirjanom Špehar iz Virovitice.



Potražni timovi obvezni su svake tri godine obnavljati licenciju, a to su iz iste stanice na spomenutom licenciranju uspješno učinili potražni pas Adi i njegov vodič Stjepan Gal iz Slatine. U HGSS-u Stanici Orahovica aktivni su još potražni pas Bonny i njegov vodič Ivica Kašuba iz Virovitice te Loco i njegov vodič Martin Bišćan iz Slatine.

Potražni timovi među najvažnijim su resursima HGSS-a, jer jedan pas na terenu može zamijeniti i više od 20 ljudi, a veliko značenje pasa dokazano je u brojnim prirodnim nesrećama i drugim slučajevima. Dovoljno je podsjetiti da su HGSS-ovi potražni K9 timovi kao dio sustava civilne zaštite u potrazi za nestalim osobama u ruševinama nakon potresa prošle godine u Petrinji u nekoliko sati pronašli šest osoba. Obuku potražnih pasa i njihovih vodiča u HGSS-u provodi Odjel potražnih timova, koji djeluje u sklopu Komisije za potrage i lavine. Prema riječima Marike Marić iz HGSS-a Stanice Orahovica, HGSS kao služba ima javne ovlasti u spašavanju ljudskih života, što je iznimno odgovorna i zahtjevna zadaća koja nameće visoke kriterije u radu.

- Zbog toga je i edukacija potražnih timova dugotrajna i vrlo temeljita. Svoju obuku psi počinju mladi, već s dva mjeseca. Prvi ispit koji moraju položiti ispit je poslušnosti i socijalizacije. Na taj način stječu uvjet za izlazak na licenciranje, za dvije različite metode rada: air scent i mantrail. Licenciranje je uspješno ako pas uz vodiča dokaže apsolutnu sposobnost rješavanja različitih zadataka: označavanje lavežom markiranta, vodljivost – usmjeravanje, absail, traženje po putu, traženje na otvorenom terenu, traženje na nepristupačnom terenu, ali i drugih zadataka, a sve uz visoku razinu ustrajnosti, kondicije i samostalnosti – rekla je Marika Marić.

Adi, Bonny, Loco, Tara i umirovljeni Scooby sa svojim su vodičima velik oslonac i resurs HGSS-a Stanice Orahovica u potražnim akcijama.



Petar Žarković
VRHUNSKI NJUH POTRAŽNIH PASA
U HGSS-u Stanici Orahovica četiri aktivna K9 potražna tima rade prema metodi airscent, što znači da pas traži mrtve čestice kože, kojih živi čovjek u sekundi otpusti oko 40 tisuća. Psu je dovoljno da osjeti jednu, koju će slijediti do nestalog čovjeka, bez obzira na teren i godišnje doba. Jedan potražni tim licenciranje je položio prema metodi mantrail, koja se najčešće koristi kad je poznato posljednje mjesto viđenja nestale osobe, jer pas traži isključivo trag osobe čiji je miris zapamtio s komada njezine odjeće.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike