Crna kronika
60-GODIŠNJAK IZ VINKOVACA

Dao im podatke s bankovne kartice i ostao bez 10.000 kuna na računu
Objavljeno 27. listopada, 2021.
U ponedjeljak je 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio policiji kako je putem Facebook stranice "Electric 3 Wheel Scooter" dogovorio kupnju električnog tricikla na akcijskom sniženju od 80 posto, po cijeni od 109,99 eura. Tijekom telefonskog razgovora s prodavateljem 60-godišnjak je dao podatke o svojim bankovnim karticama i nekoliko verifikacijskih kodova. Ubrzo nakon toga, u aplikaciji mobilnog bankarstva, ustanovio je da je s njegovog računa izvršeno ukupno pet transakcija, tri isplate na digitalni novčanik i dvije na račun kladionice počinitelja, čime je oštećen za ukupno 10.000 kuna. Ovo je samo još jedna prijevara unatoč brojnim upozorenjima policije da se nikome i nikada ne daju verifikacijski brojevi s bankovnih kartica.

- Budite oprezni kad primite telefonske poziv. Nemojte pretpostavljati da je pozivatelj/prodavatelj legitiman samo zato što ima Facebook stranicu, ili vaše osnovne podatke. Da biste potvrdili njihov identitet, potražite telefonski broj organizacije i izravno ih kontaktirajte. Ne dajte svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Nemojte dijeliti kartični PIN ili lozinku za online bankarstvo. Vaša banka to nikada neće tražiti telefonom. Ako ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta te prijavite svojoj banci - poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Europol upozorava građane da svakako instaliraju antivirusni softver na sve uređaje koji se spajaju na internet.

- Ima jako dobrih besplatnih alata koji će vas zaštititi od virusa, malwarea i trojanaca. Osigurajte mobitele i tablete lozinkama, PIN-ovima, ili biometrijskim podacima poput otisaka prstiju. Kada kupujete preko interneta kupujte od provjerenih on-line trgovina, koristite kredite kartice te ne vjerujte ponudama i rasprodajama predobrima da bi bile istinite. Također, ako želite pomoći donacijom, provjerite autentičnost humanitarne organizacije koja akciju provodi i ne šaljite novac unaprijed. Nemojte niti prosljeđivati vijesti iz neslužbenih izvora na društvene mreže i stvarati nepotrebnu paniku - savjetuju iz EUROPOL-a. S.Lacić n
Možda ste propustili...

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike