Novosti
PREMIJER PRIMIO SUPRUGU POGINULOG LEGENDARNOG PILOTA

Vječna zahvalnost Rudolfu Perešinu
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Ljerku Perešin, suprugu poginulog legendarnog hrvatskog pilota, stožernog brigadira Rudolfa Perešina, u povodu 30. obljetnice njegovog preleta borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju.

Perešin je bio prvi Hrvat koji je tim avionom 25. listopada 1991., prebjegao iz tadašnje JNA iz Bihaća u Klagenfurt i prešao na stranu Hrvatske vojske. Njegov avion vraćen je u Hrvatsku 2019., na čemu je predano radila Vlada, tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i diplomacija. Posebno će ostati upamćene Perešinove riječi: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!‘‘, koje su pokazale jedinstvo i snagu hrvatskog naroda u namjeri ostvarivanja sna o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.

Plenković je zahvalio obitelji Perešin na hrabrosti, snazi i domoljublju, kao i žrtvi pokojnog Rudolfa, koji je dao svoj život za Hrvatsku i pružio velik doprinos oslobađanju našeg teritorija u akciji Bljesak. Poručio je kako je na svima nama da njegujemo trajno sjećanje na heroje Domovinskog rata te osiguramo dostojanstvo braniteljima i njihovim obiteljima. "Rudolfu Perešinu, koji je pokazao odvažnost, ljubav i vjernost prema domovini te podnio najveću žrtvu za njezinu slobodu, dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje‘‘, rekao je premijer.

Ljerka Perešin istaknula je kako njihova obitelj cijeni sve što država čini kako bi se očuvalo sjećanje na pokojnog Perešina koji je dao život za svoju Hrvatsku. Bilo je riječi i o organizaciji 25. Susreta za Rudija, u rujnu 2022., tradicionalnoj manifestaciji u spomen na Perešina. H
Možda ste propustili...