Novosti
NOVA PRAVILA O KARANTENI, MJERE OSTAJU ISTE

Gotovo četvrtina zaraženih stiže iz obrazovnog sustava
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Božinović: Odgovor na aktualnu situaciju pojačana je kontrola, prije svega korištenja maski

Osobe koje su preboljele COVID-19 više ne moraju u karantenu u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom. Dio je to novih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.



Nakon bliskog kontakta sa zaraženim osobe koje su dovršile primarno cijepljenje trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom pet do sedam dana nakon bliskog kontakta. Ako razviju simptome unutar 14 dana od posljednjeg bliskog kontakta, postupa se kao pri sumnji na COVID. Od preporuke za testiranje pet do sedam dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su COVID-19 preboljele u posljednjih šest mjeseci, navodi HZJZ. Ističe se i da osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni, odnosno samoizolaciji, ako je preboljela COVID u posljednjih 180 dana ili je potpuno cijepljena.

Također, HZJZ u novim uputama navodi kako je moguće istovremeno cijepljenje protiv gripe i protiv COVID-a neovisno o proizvođaču cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo. Istovremenom primjenom smatra se i primjena obaju cjepiva istog dana, a u različito vrijeme i na različitim mjestima, objašnjavaju. U cijepljenju osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, a u kojih istovremena primjena obaju cjepiva nije praktična zbog organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istovremeno, prednost treba dati cijepljenju protiv COVID-a. Razloga za davanje prednosti cijepljenju protiv koronavirusa je više, a jedan od njih je što je intenzitet epidemije u ovom trenutku vrlo visok, a početak sezone gripe ne očekuje se prije prosinca, poručuju iz HZJZ-a.

Unatoč velikom broju novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj neće biti pooštravanja epidemioloških mjera, no moguće su oštrije kontrole nošenja zaštitnih maski. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je u ponedjeljak, nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako su najavljivali da je na jesen moguće očekivati porast broja novozaraženih, a to su kombinirali s preporukama o pridržavanju temeljnih protuepidemijskih mjera s pozivom na cijepljenje. Osim tih mjera, istaknuo je, ne postoje posebne aktivnosti koje se mogu poduzeti u ovoj situaciji. "Odgovor na aktualnu situaciju pojačana je kontrola mjera koje su na snazi, prije svega korištenje maski u zatvorenom prostoru", rekao je ministar. Nastavit će se razgovori oko činjenice da gotovo četvrtina novozaraženih u posljednje vrijeme dolazi iz školskog sustava, odnosno kako iskoristiti nadolazeće blagdane da se eventualno dva radna dana u tjednu oko Svih svetih možda ne ide u školu, kazao je.

Međutim, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćeno je kako za sada ne namjeravaju mijenjati kalendar školske godine. U Hrvatskoj je trenutačno na COVID pozitivno 3820 učenika i 554 nastavnika, a odluku o prelasku na online nastavu mogu donijeti osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom, navodi MZO za Hinu. Od 3830 učenika pozitivnih na COVID 2226 ih je u osnovnim, a 1594 u srednjim školama. U samoizolaciji je ukupno 10.115 učenika, od kojih 6743 učenika osnovnih i 3372 srednjih škola.

U Hrvatskoj je u ponedjeljak zabilježeno 680 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je dvostruko više nego prije tjedan dana. Testiranih je u 24 sata bilo 2789. Preminule su 22 osobe, 1159 pacijenata je na bolničkom liječenju, od kojih na respiratoru 143. Od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno je zabilježeno 446.005 osoba s koronavirusom, od kojih je 9060 umrlo.

Zaključno s 24. listopada 1.887.251 osoba cijepljena je bar jednom dozom, a cijepljenje je završeno za 1.774.513 osoba (1.665.401 osoba dvjema dozama i 109.112 osoba cjepivom Jannsen), što čini 52,50 posto odraslog stanovništva.


Dijana Pavlović
uputa
O OBLIKU NASTAVE ODLUČUJU LOKALNE VLASTI

VIŠE HOSPITALIZIRANIH
Iz izvješća Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije vidljivo je kako raste broj hospitaliziranih osoba oboljelih od COVID-19. Prema informacijama od ponedjeljka, hospitalizirane su 72 osobe, na liječenju u KBC-u Osijek njih je 50, a 22 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Usporedbe radi, prošlog su ponedjeljka na bolničkom liječenju bila 53 pacijenta, a u petak 57. Osam je pacijenata u Respiracijskom centru. U KBC-u Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a u 24 sata obrađen je 251 uzorak, od kojih je 26 pozitivno na koronavirus. U samoizolaciji je 750 osoba. D.Ku.

3820

učenika u Hrvatskoj je trenutno COVID pozitivno

1159

pacijenata u Hrvatskoj trenutno je na bolničkom liječenju

9060

osoba je od početka epidemije umrlo s COVID-om u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike