Svijet
NEMA POMAKA OKO IZBORNOG ZAKONA NI DODIKOVE BLOKADE

U BiH dolaze dužnosnici Europske unije i SAD-a u novu posredničku misiju
Objavljeno 26. listopada, 2021.

Iz delegacije EU-a u BiH potvrđeno je kako glavna ravnateljica europskog odjela službe za vanjske poslove Unije (EEAS) Angelina Eichhorst u srijedu dolazi u Sarajevo zajedno s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom kako bi pokušali posredovati u rješavanju političke krize u BiH.



Eichhorst je bila prva dužnosnica EU-a koja je izravno kontaktirala čelnike ključnih političkih stranaka u BiH nakon što su šefovi država ili vlada EU-a prošli tjedan razmatrali stanje u BiH, izrazivši zabrinutost. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da se Hrvatska zauzima za jedinstvenu BiH, ali i da EU treba pomoći, zajedno sa SAD-om, da se postigne pravovremeni dogovor o reformi izbornoga zakonodavstva i Hrvati na izborima budu legitimno i ravnopravno zastupljeni.

Eichhorst je gotovo identične ocjene u odvojenim telefonskim razgovorima u nedjelju prenijela predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću te Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku. "Istaknula je potrebu da se prestane s razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. Ponovila je nedvojbenu opredijeljenost i potporu EU-a perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti", navode u priopćenju.

Palmerova je zadaća isključivo reforma izbornog sustava. On i Eichhorts već su bili u Sarajevu u srpnju, no tada bez rezultata. HDZ BiH i SDA ostali su na podjednako udaljenim pozicijama, pri čemu HDZ BiH inzistira na uspostavi dviju izbornih jedinica unutar Federacije BiH, a SDA to odbija. Dužnosnik HDZ-a i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je pozitivno što je SAD kao najvažniji međunarodni akter na prostoru BiH imenovao izaslanika, ali je razočaravajuće što još nema konkretnih poteza, a izbori planirani za listopad 2022. se bliže. "Smatramo da bez odluke o legitimnom predstavljanju nema uvjeta za demokratske izbore", ističe u intervjuu za "Nezavisne novine", optuživši SDA da pokušava "izgurati Srbe i Hrvate iz razgovora".

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt do sada je krizu, u kojoj ima ovlasti nametati odluke i smjenjivati dužnosnike, komentirao krajnje oprezno. Njegov je ured zatražio od čelnika parlamenta da osiguraju da do kraja tjedna pred zastupnicima obrazloži svoja stajališta i pojasni što kani učiniti. Zastupnici Dodikova SNSD-a najavili su kako neće sudjelovati jer ne priznaju Schmidta i provode odluku o bojkotu.

Predsjednik skupštine Srbije Ivica Dačić došao je u Banju Luku, kako bi sudjelovao u obilježavanju 30 godina rada parlamenta RS-a. Kazao je kako je taj čin pokazao vjeru da Srbi mogu biti "sami na svome" i u tome imaju apsolutnu potporu Srbije. Dačić ističe kako Srbija ostaje zainteresirana za očuvanje mira, ali i statusa RS te poštovanje Daytonskog sporazuma, za koji tvrdi da je izigran time što su neke ovlasti s entitetskih prenesene na razinu BiH. "Svaka odluka mora se temeljiti na suglasnosti sva tri naroda i oba entiteta", kaže.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da je RS jedini samoodrživ, a da BiH i Federacija to nisu i ne mogu biti, pa se to pokušava prikriti i mijenjati odnos snaga kroz "kriminalne odluke" Ustavnog suda i visokih predstavnika. Potvrdio je da će stoga inzistirati da parlament RS-a donese zakone kojima će tom entitetu "vratiti" ovlasti prenesene na državu. "Budite sigurni da ćemo to učiniti", kazao je, dodajući da i dalje nudi "pregovore s Federacijom BiH", a sa Schmidtom neće razgovarati dok mu imenovanje ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a.


Igor Bošnjak
Za američki prijedlog uklanjanja etničkih prefiksa uz titule članova Predsjedništva nisu ni HDZ ni SNSD

POTPORA BEOGRADA
Dodik je u ponedjeljak potvrdio kako ne odustaje od donošenja zakona kojima bi se osporile brojne ovlasti države i prenijele na razinu entiteta, a predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istodobno je kazao kako Republika Srpska i dalje može računati na punu potporu Beograda.

Možda ste propustili...

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike