Novosti
ĆIRILICA U VUKOVARU OPET NA DNEVNOM REDU GRADSKOG VIJEĆA

Nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava Srba u gradu na Dunavu?
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Vukovara sazvane za utorak (25. listopada) među ostalim će se naći i donošenje zaključka o dostignutom stupanju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara - pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Tema je to koja će, gotovo sigurno, ponovno dovesti do razilaženja u stavovima vijećnika kao i prethodnih godina. U materijalima dostavljenim za sjednicu stoji ponovljen navod gradonačelnika Ivana Penave kako je "dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot te se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava i propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske manjine koji žive u Vukovaru i dopune Statutarne odluke kojom se Srbima priznaju nova prava". U obrazloženju zaključka stoji kako je opseg priznatih prava na razini koja omogućava međusobnu toleranciju, suradnju i suživot.

Na ovaj su zaključak mišljenje dostavila vijeća mađarske i srpske nacionalne manjine, pri čemu je Vijeće mađarske manjine navelo kako se potpuno slaže s odlukom većinskog naroda u Vukovaru, dok je Vijeće srpske manjine ustvrdilo kako je "činjenica da je ista politička struktura godinama na vlasti, ne dolazi do proširenja prava ni poboljšanja odnosa, što govori kako se gradonačelnik u proteklom razdoblju nije nimalo potrudio kako bi se odnosi popravili i za takvo nešto nema ni malo dobre volje, želje ni sluha".

Ova tema već godinama, kada god o njoj raspravlja Vijeće, uzburka duhove u gradu na Dunavu, jer se zapravo sve svede na pitanje trebaju li u Vukovaru biti ploče s dvojezičnim, odnosno dvopismenim, natpisima. U okviru rasprava nerijetko je bilo i povišenih tonova, a prije dvije godine došlo je i do svojevrsnog incidenta kada je SDSS-ov Srđan Kolar odlučio predati Penavi Statut Vukovara na ćirilici, što je gradonačelnik nazvao činom velikosrpske agresije u Vukovaru, u režiji SNV-a, Milorada Pupovca i vukovarskog SDSS-a.

- Zanima vas ono što niste uspjeli 1991. godine - uvesti ćirilicu u ovaj grad, po svaku cijenu. Logori na području Srbije, silovane žene i ubijena djeca vam nisu bitni, bitna je ideologija, velikosrpski projekt - poručio je tada Penava i dodao kako takvo nešto u Vukovaru neće proći.

Prošle je godine rasprava bila znatno mirnija, s tim da su dvije strane čvrsto ostale na svojim stajalištima. Dok je Penava naglasio kako bi ići s podizanjem prava Srbima, dok veliki broj Vukovaraca nije dočekao svoja prava narušena tijekom velikosrpske agresije na grad, bilo nepravedno, neljudski i nehumano, njegov tadašnji zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković je ustvrdio kako je na djelu suspenzija prava koja osigurava Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Potom su izlaganja vijećnika usmjerena na pitanje odvojenog obrazovanja u vrtićima i školama, a ta je tema i proteklih mjeseci često dominirala na sjednicama.

Ne treba dvojiti kako će Gradsko vijeće većinom glasova usvojiti predloženi zaključak, s tim da će rezultati popisa stanovništva odgovoriti na pitanje treba li o tomu ubuduće uopće raspravljati. D.Korpoš
Odvojeno školstvo i dalje je jedan od najvećih problema u Vukovaru