Ekonomija
MIJENJATI STRUKTURU PROIZVODNJE

Potpore proizvodnjama s dodanim vrijednostima
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Treba više raditi na uvođenju novih tehnologija i inovacija te povećati fizički obujam proizvodnje - istaknuo je Kovačević

Bacamo čak oko 75 kg hrane po stanovniku godišnje, no toga nismo svjesni. Imamo kvalitetnu hranu, ali potrebna nam je edukacija kako bismo postali svjesni što konzumiramo - samo su neki od zaključaka okruglog stola održanog u povodu Svjetskog dana hrane u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), pod nazivom "Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život", održanog na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.
Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, naglasila je kako se ovim skupom željela prenijeti poruka koja je jedna od glavnih izazova 21. stoljeća, a to su održivi prehrambeni sustavi koji podrazumijevaju sve - od same proizvodnje, prerade, distribucije, pa do konzumacije hrane.
- Svjesni smo kako danas u svijetu imamo više od tri milijarde gladnih, a s druge strane imamo pandemiju pretilosti koja je zahvatila više od dva milijuna ljudi. U prehrambenim sustavima diljem svijeta sudjeluje više od milijardu ljudi, i oni obuhvaćaju najveći sektor gospodarstva, a isto tako tu su dinamički sustavi koji su vrlo zahtjevni i stalno se mijenjaju, prilagođavaju i mnogo je dionika koji su ovdje uključeni - rekla je Sokolić te dodala kako naši građani visoko pozicioniraju razmišljanja o sigurnosti hrane i mogu biti sigurni, a dokaz je tomu i povlačenje većeg broja proizvoda u proteklom razdoblju, što je dokaz visoke razine zaštite potrošača.

- Važno je fizički povećati obujam proizvodnje, jer je naša zemlja velika uvoznica hrane - istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam te pojasnio kako osim fizičkog obujma trebamo raditi na produktivnosti i konkurentnosti, prije svega uvođenjem novih tehnologija i inovacija.

- Imamo velika očekivanja od nacionalnog programa ZPP-a i naše potpore moraju se fokusirati u one proizvodnje u kojima možemo biti konkurentni. Od ulaska u EU potpore su nam se povećale za gotovo 2,8 puta, no imamo osjećaj kao one nisu dobro usmjerene. U uvozu nam dominiraju meso, mlijeko i jaja, dok s druge strane ostvarujemo veliki suficit u izvozu žitarica i uljarica, više od 60 posto. Dakle, moramo mijenjati strukturu proizvodnje i strukturu vanjsko trgovinske razmjene, a prije svega ulagati u stočarsku proizvodnju, jer imamo najveći problem u proizvodnjama koje su najveće dodane vrijednosti - rekao je Kovačević. Zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol govorio je o europskoj strategiji "od polja do stola" koja će zasigurno donijeti velike promjene kako u načinu proizvodnje, tako i u načinu potrošnje hrane. - Vrlo nam je važno zaštititi potrošače i pružiti im informacije o prehrambenoj vrijednosti proizvoda, ali isto tako zaštititi naše proizvođače tradicionalnih proizvoda, poput kulena i pršuta - istaknuo je Sokol.

Tihana Eršek Cicvarić

Glavni su problem i pretjerani propisi
Stjepan Dumančić, vlasnik brenda "Stipino", i jedan od panelista okruglog stola, kazao je kako na svom OPG-u prerađuje jabuke, paprike, rajčice, no situaciju u proizvodnji naziva "borbenom". - Rukavi su neprestano zasukani. Pretjerani propisi koje treba mijenjati glavni su problemi u proizvodnji. Mnogo mladih poljoprivrednika ne zna na koji način krenuti u proizvodnju i preradu i boje se kazni. Tu je također i problem u komunikaciji od strane struke i nadležnih, i zato je teško poslovati, a potrebna nam je pomoć i edukacija - istaknuo je Dumančić.



Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike