Svijet
SRBIJA: STRUKA UPOZORAVA NA PROPUSTE U COVID MJERAMA

Rejting važniji od sigurnosti?
Objavljeno 25. listopada, 2021.
COVID propusnice u Srbiji uvedene su kasno i pogrešno jer bi trebale vrijediti 24 sata, a ne samo od 22 navečer, upozoravaju stručnjaci kritizirajući odluku Kriznog stožera i srbijanske vlade koja je stupila na snagu u subotu od 22 sata.

Srbija je 10. listopada premašila milijun registriranih zaraza od početka pandemije, a posljednjih dana bilježi više od 50 umrlih i od šest do osam tisuća novozaraženih dnevno, dok je na COVID odjelima više od 6000 pacijenata, od kojih dvije-tri stotine na respiratorima svaki dan. “Situacija je tragična, užasna, katastrofalna”, upozorio je virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler na RTS-u nakon što je u subotu navečer počela kontrola COVID propusnica u ugostiteljskim objektima. Ilustrirajući tvrdnju da su ograničenja “prekratka” i “bez jasne strategije”, Šekler kaže da je mjera besmislena jer necijepljeni gosti mogu nekontrolirano sjediti u restoranima, klubovima i kafićima do 22 sata, kad počinje provjera propusnica.

I epidemiolog Zoran Radovanović tvrdi da je uvođenje COVID propusnica na način na koji je to napravila vlast u Srbiji “simbolična mjera”, odnosno da više razmišlja o tome kako će mjere utjecati na rejting nego na sigurnost. “Nije više u pitanju hoće li se vlast ponašati državnički ili politikantski, ovo je pitanje masovnog ubojstva i koliko dugo će se to tolerirati”, rekao je Radovanović za N1. H
Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

Najčitanije iz rubrike