Svijet
TEHNOLOGIJA KOJA IMA GOLEM POTENCIJAL

Dronom prevezena pluća za transplantaciju
Objavljeno 24. listopada, 2021.
Kanadski kirurg dr. Shaf Keshavjee, krajem rujna “ostvario je nešto dosad nitko nije napravio”, prijevoz pluća dronom između dviju bolnica u središtu Toronta, samo nekoliko minuta prije transplantacije organa šezdesetogodišnjem pacijentu.

Dokazali smo, a to je vrlo važno, da je ovakvo nešto moguće realizirati, rekao je AFP-u dr. Keshavjee, koji je pune dvije godine radio na ovome pothvatu s članovima tehničkog tima da bi let dronom prošao u najboljem redu. Opisao je da je u gluho doba noći, za nešto manje od deset minuta dron preletio 1,2 kilometra iznad kanadske metropole, prenoseći pluća za transplantaciju. Uzletio je s krova bolnice Toronto Western, a sletio na krov opće bolnice u Torontu. Potom su pluća uspješno transplantirana pacijentu koji je bolovao od plućne fibroze.

Prijevoz organa bespilotnom letjelicom ostvaren je u posebnome rashladnom spremniku “koji održava toplinske parametre organa”. “Mislim da tehnologija dronova ima golem potencijal i mogla bi postati standard u zdravstvenoj skrbi”, rekao je Mikaël Cardinal, potpredsjednik Unither Bioelectronicsa, biotehnološke tvrtke koja je ostvarila let.

”Naš idući izazov je prilagoditi postojeću tehnologiju da bi mogla biti dostupna pacijentima diljem svijeta”, rekao je dr. Keshavjee, podsjećajući da su upravo pluća “najkrhkiji od svih organa” kada je riječ o čuvanju u posebnom spremniku i prijevozu. Pojasnio je i da vremenski uvjeti predstavljaju najveće ograničenje za transport organa. H
Najčitanije iz rubrike