Osijek
NA GLAVNOJ TRŽNICI PODIJELJEN KOMPOST VLASNICIMA OPG-OVA

Podijeljen prvoklasni kompost
za još kvalitetniju proizvodnju
Objavljeno 22. listopada, 2021.

Nakon što su prije dva tjedna podijelili posude za biootpad, predstavnici tvrtki Tržnica i Unikom u petak su u znak zahvale vlasnicima OPG-ova koji prikupljaju kvalitetan biootpad podijelili najkvalitetniji kompost. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Igor Medić uime gradonačelnika Ivana Radića istaknuo je izvrsnu suradnju dviju tvrtki koje su primjer, rekao je, kako tvrtke u gradskome sustavu trebaju surađivati. Uputio je čestitke i svojoj nasljednici, v. d. direktora Tržnice Ivani Davidović, uz želju za maksimalnim učincima kompostiranja. Davidović je zahvalila djelatnicima koji svojim radom pridonose razvoju projekta kojim se pokazuje ekološka osviještenost.



- Interes je velik i proizvođači željno iščekuju kompost koji će im koristiti u proizvodnji voća, povrća i cvijeća. Iskustva prva dva tjedna su odlična, dnevno napunimo biootpadom kontejner od 1100 litara, a nadamo se da će količine ubuduće biti i veće - rekla je Davidović te najavila uvođenje razdvajanje biootpada i na ostalim osječkim tržnicama.

Zadovoljstvo je iskazao i direktor Unikoma Mario Turalija, naglasivši kako dolaskom nove gradske uprave i gradonačelnika Radića gradske tvrtke napokon djeluju sinergijski. Rekao je i kako će Unikom surađivati sa svim pravnim osobama, gradskim tvrtkama, ali i proširiti suradnju i na županijske pravne osobe kako bi se postigao efekt zero vaste.

- Prošle smo godine imali oko šest tisuća tona biootpada, a do kraja ove planiramo kroz ovakve projekte povećati za oko dvije tisuće tona biootpada koji je prije išao na Veliku Lončaricu. Grad Osijek ima približno 30 tisuća tona otpada, a uz pomoć ovakvih akcija te reciklažu plastike, papira i tekstila, kao i svih ostalih vrsta otpada doći ćemo do 50 posto reciklaže. Konačni je cilj da oko 15 tisuća tona otpada završi na tržištu, ali i da Unikom kao i građani imaju benefit od toga - poručio je Turalija. Istaknuo je kako je podijeljeni kompost prvoklasan, organski, prirodni te da će ga vlasnici OPG-ova koristiti u svojim plastenicima i staklenicima. U konačnici, građanima će ponuditi još kvalitetniju hranu.

- Naglašavam da šest kilograma ovoga komposta zamjenjuje kilogram umjetnoga gnojiva i drago nam je što vlada interes za njim - zaključio je direktor Unikoma. M. Mihelić
Mario Turalija

direktor Unikoma

Drago mi je što mogu reći da je osječka tvrtka Unikom među predvodnicima proizvođača komposta u Republici Hrvatskoj. Cilj nam je povećati kapacitete, kao i sam volumen prikupljanja biootpada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike