Mozaik
TAMBURAŠKI SASTAV DYACO IZDAO NOVI SINGL I SPOT

"Najdraži se vječno pamte" posvetili preminulom kolegi
Objavljeno 23. listopada, 2021.
Svi naši zajednički trenutci utkani su u melodiju i riječi ove pjesme, kažu Đakovčani

Jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih tamburaških sastava, Dyaco, još je jednom pokazao zašto je sve ove godine pri samome vrhu kada je riječ o toj vrsti glazbe. Svojoj publici, ali svakako i onima koji će to tek postati, pripremili su još jednu, novu glazbenu priču, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a posvetili su je svom prerano preminulom članu Slavenu Crnojeviću.



- Naša nova pjesma “Najdraži se vječno pamte” ispunjena je emocijama i nostalgijom, a posvećujemo je našem prerano preminulom članu Slavenu Crnojeviću. Svi naši zajednički trenutci utkani su u melodiju i riječi ove pjesme te slobodno možemo reći da je ovo istinita elegija - poručili su dečki.

Prvi ples



Kako bi najiskrenije emocije prenijeli u pjesmu, zaduženi su bili Mislav Živković, koji je autor glazbe, a s Matejom Češkićem napisao je tekst. Svemu tome aranžerski je svoj doprinos dao Mislav Čatić. Videospot je snimljen u posebnom baroknom ugođaju. Redatelj je autor prvog slavonskog filma “Adam”, Đakovčanin Mario Šulina. Lokacija spota barokni je dvorac Mailath u Donjem Miholjcu, jedan od najočuvanijih hrvatskih dvoraca.

Teška su vremena za glazbenike, ali Dyaco ne sjedi i ne čeka, nego radi. U proteklih godinu dana izišlo je dosta toga, prije svega prelijepa ljubavna balada “Budi uz mene”, idealna, kako ste sami rekli, za “ulazne svatovske”.

- Početkom godine, kako bismo se odmaknuli od svih negativnih vijesti koje slušamo na dnevnoj bazi, odlučili smo spotom, koji smo prije toga najavili, unijeti pozitivu uz stihove pjesme “Budi uz mene”. To je bio prirodan slijed događaja jer su baš tu pjesmu često tražili mladenci kojima sviramo na vjenčanju. To je zaista divna stvar u karijeri, kada netko vašu pjesmu izabere za svoj prvi ples, kojim otvara novo poglavlje u životu. Ta je pjesma još prije predstavljena u sklopu našeg sedmog albuma “Skladište No.7” i baš s njom smo otvorili vrata nekim budućim ljubavnim pjesmama koje Dyaco priprema.

Posebna je priča pjesma “Najdraži se vječno pamte”, posvećena preminulom članu benda...


- Pjesma “Najdraži se vječno pamte” za nas ima posebnu težinu, i to onu emotivnu, koju smo, nažalost, kao bend proživjeli. Predstavili smo je na “Aureafestu” u Požegi u kolovozu ove godine, na finalnoj večeri uz izravan prijenos na HRT-u. Moram priznati, nakon toliko godina, koncerata i javnih nastupa taj je nastup emotivno bio najteži! Već prilikom priprema u backstageu emocije su isijavale iz nas, ali s izlaskom na binu jednostavno smo pustili da nam duše zajedno dišu i iznesu svaki stih do gledatelja! Pjesma “Najdraži se vječno pamte” posvećena je našem članu Slavenu Crnojeviću, koji nas je napustio 2019. Također, ne smijemo izostaviti autore koji su radili na pjesmi, a to su Mislav Živković, Matej Češkić i Mislav Čatić.

Izišao je i videspot za tu pjesmu. Kako je nastao i tko je za njega zaslužan?

- Naš cijenjeni redatelj i prijatelj Mario Šulina, koji je također bio dobar Slavenov prijatelj, na samom početku rada na pjesmi istaknuo je kako on želi dati svoj obol objektivom. Spot smo snimali na predivnoj lokaciji, radi se o baroknom dvorcu Mailath u Donjem Miholjcu, te ovom prilikom zahvaljujemo Gradu i Turističkoj zajednici Donjeg Miholjca.

Dyaco je ostao vjeran tamburi iako je dodao jedan novi zvuk?

- Istina! Dyaco niz godina teži urbanom i modernom zvuku tambure, što smo ostvarili našim Vision tamburama. Naša ideja bila je oplemeniti tambure i izraditi ih kao električne instrumente, s kojima se sada možemo upustiti u baš sve žanrove glazbe, i to originalno. Uz to, u našim se redovima pojavio jedan novi instrument, klavijature, koje su, uz sve ono što izvodimo na našim koncertima, dobrodošle.

Vratimo se malo u povijest, prošle godine proslavili ste 30 godina godina postojanja, tijekom kojih je stvoreno šest sjajnih albuma. Morate biti ponosni…

- Naime, mi smo sebi, kao i našim slušateljima, za proslavu 30 godina poklonili naš novi album “Skladište No.7”, koji je već sedmi zaredom u našoj fonoteci. Plan nam je bio tih trideset godina proslaviti koncertom uz naše drage prijatelje glazbenike i pjevače s kojima često surađujemo na koncertima, ali jednostavno situacija s koronavirusom sve nas je pogodila i odgodila sve planove. No, iako tada nismo mogli, ove smo godine u sklopu “Đakovačkih vezova” održali slavljenički koncert uz mnogobrojnu publiku.

Planovi i ciljevi


Iako su glazbenici u nezavidnoj situaciji zbog pandemije, ove je godine ipak malo lakše. Kakvi su planovi do kraja godine?

- Zaista su teška vremena i našli smo se doslovno preko noći u nekom novom, “zatvorenom” obliku života! Bez obzira na sve oko situacije s koronavirusom, mi smo odlučili biti tu za našu publiku i tako smo cijeli taj period imali emisiju “Dyaco show”, koja se emitirala kao “live” na našem YouTube i Facebook kanalu i tako okupila ljude koji su svaki drugi tjedan imali privatni koncert Dyaca u svojoj dnevnoj sobi. Na taj način, u “Dyaco showu”, mi smo svojih trideset godina slavili cijele godine, i bila su to zanimljiva vremena - govori nam uz smijeh Danijel. - Ova je godina pokazala da postoji put kojim možemo vratiti sve pa su tako nastupi i koncerati ove godine došli do tolikog broja da nismo imali prilike uzeti ni jedan vikend slobodan za privatna putovanja i druženja. Planovi i ciljevi koje smo htjeli ostvariti prije koronasituacije sada se ponovno aktiviraju, a tu je i naš odlazak na turneju po Americi i rad na dovršetku novog albuma, o kojem nećemo još odati pojedinosti, ali mogu reći da marljivo radimo na tome.

Tamburaška glazba, a domaća posebno, nažalost, malo je zastupljena u radijskim eterima. Posebno tamburaška, što vi mislite, kako se najbolje boriti s tim?

- Mi radimo i uživamo u tome što radimo, a to je ono najvažnije, pa tako na sve to ne gledamo kao na borbu, jer danas uz radijski eter postoje mnogi drugi kanali poput društvenih mreža, na kojima se aktivno djeluje. Mišljenja smo da će pjesma, ako zaživi, pronaći put do slušatelja. Najvažnije je da u tome svi uživaju i onda se i nebo pobrine da sve bude kako treba.



Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike