Mozaik
POČEO FESTIVAL DOCLISBOA

Ovogodišnja zemlja u fokusu je Hrvatska
Objavljeno 22. listopada, 2021.
DocLisboa, jedini natjecateljski festival dokumentarnog filma u Portugalu, svoje 19. izdanje održava od 21. do 31. listopada. Bogat program koji nudi 249 naslova iz čitavog svijeta i domaće produkcije podijeljen je u niz programskih sekcija, među kojima su najvažniji Međunarodni s 13 naslova, i Nacionalni natjecateljski program u kojem će se prikazati čak 46 filmova hrvatskih autora. Kako bi predstavili svoje filmove u glavni grad Portugala dolazi i niz svjetski relevantnih autora dokumentaraca, među kojima su i Izraelac Avi Mograbi, Ukrajinac Vitaly Mansky, Njemica Helke Missewitz, Francuskinja Elisabeth Perceval, Brazilac Sergio Silva, Srpkinja koja živi i radi u Berlinu Marta Popivoda te mnogi drugi. Ovogodišnja zemlja u fokusu Hrvatska, koja je i zemlja partner u okviru industrijskog programa Nebulae u kojem će hrvatski filmaši održati prezentacije i sastanake s potencijalnim koproducentima i partnerima te predstaviti projekte u razvoju.

Ukupno će biti predstavljeno devet projekata hrvatskih filmaša: "Budi realan, traži nemoguće" Vanje Juranić i "Cordon" Antuna Mezulića, oba u produkciji Restarta, "Godina nikako da prođe" Renate Lučić, u produkciji Wolfgang & Dolly, "Motel" Filipa Mojzeša, u produkciji Umjetničke organizacije, "Ljudi u mojoj kući" Tatjane Božić, u hrvatsko-nizozemskoj produkciji (LEWA productions, Conijn Film, Spacedust productions), "Vuk Europske unije" Jadrana Bobana, u produkciji Hulahopa, "Underground top lista" Lidije Špegar, u produkciji Factuma, "Biti u rodu s Johnom Malkovichem" Luke Mavretića, u produkciji 4Filma, "Djeca mog brata" Milivoja Puhovskog, u produkciji kompanije Metar60 i "Kadromat" Mateja Merlića koju producentski potpisuje Castor Multimedia. Osim u industrijskom dijelu hrvatski dokumentarci sudjeluju i u filmskom programu DocLisboe.

U natjecateljski program "Zelene godine", u kojemu se prikazuju filmovi studenata i početnika, uvršten je studentski film "Volim" ("Between Summers"), u produkciji ADU u Zagrebu, a koji potpisuje Anja Koprivšek. U tročlanom žiriju koji odlučuje o najboljim ostvarenjima u programu "Zelene godine" također je i hrvatski redatelj Igor Bezinović. U istom programu prikazat će se i retrospektiva radova s ADU u Zagrebu nastalih od 1970-ih godina do danas, među kojima i filmove danas poznatih domaćih filmaša kao što su Zrinko Ogresta ("Intermezzo"), Nenada Puhovski ("Činča"), Katarina Zrinka Matijević ("Dvoboj"), Ivan Salaj ("Drugi kat, podrum"), Vinko Brešan ("Naša burza"), i drugih.

U još jednom natjecateljskom programu "Od Zemlje do Mjeseca", u kojem nagradu dodjeljuje Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu, prikazuje se film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića. Uz sve spomenute još četiri filma domaćih autora moći će se pogledati i u digitalnoj videoteci DocLisboe: "Na snježnoj crti" Gorana Ribarića, "Osijek-Kopenhagen, grad traži ubojicu", u režiji Ivana Faktora, "Hrvatskog narodnog preporoda" koji potpisuje Goran Dević i "Put su ljudi" Tomislava Krnića. S.Hundić
Možda ste propustili...

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike