Crna kronika
TRAGEDIJA NA PRUZI OSIJEK - ĐAKOVO

Vlak usmrtio staricu, hodala je po pruzi...
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Do kobnog naleta vlaka došlo je na otvorenom dijelu pruge, a zbog očevida putnici su morali biti prevezeni autobusima

Željeznička pruga i promet na njoj ponovno su uzeli još jedan život. Na dijelu željezničkog pravca Osijek - Đakovo, između Širokog Polja i Semeljaca, zbog naleta pružnog vozila, na otvorenom dijelu pruge, smrtno je stradala 79-godišnja žena. Nesreća se dogodila u srijedu, u 12.25 sati. Iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture doznajemo da je promet vlakova na spomenutoj relaciji bio je u prekidu do 16.18 sati.



Nameće se niz pitanja, između ostalih i što je 79-godišnja žena radila na pruzi, kako se tu našla, s obzirom na to da je pruga udaljena više kilometara od naselja te iz kojeg je mjesta nesretna žena? Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o ženi iz Koritne, sela u semeljačkoj općini, koje je od mjesta tragedije udaljeno i do pet kilometara. Doznajemo da je žena bila u blizini Lipovca. Neslužbeno doznajemo da je 79-godišnjakinja voljela mnogo hodati, pa otuda vjerojatno i razlog njezina odlaska tako daleko od kuće. Nadalje, doznajemo i da se vratila iz Njemačke nakon što je otišla u mirovinu. Nije bila udavana i živjela je sa sestrom u Koritni. Na tom dijelu dio pruge ide i kroz šumu. Očevid će utvrditi okolnosti naleta pružnog vozila, neslužbeno doznajemo teretnog vlaka, na nesretnu ženu. Dok je trajao očevid, putnici su između Osijeka i Đakova prevoženi autobusima.

Manji broj nesreća


Kako navodi HŽ Infrastruktura u godišnjem izviješću o sigurnosti u 2020. godini, kada se uspoređuju podaci za prošlu godinu i prosjek za razdoblje od 2015. do 2019., primjetno je smanjenje broja ozbiljnih nesreća, nesreća i incidenata za 12,5 posto, no treba istaknuti kako nesmotrenost trećih osoba i dalje čini znatan udjel uzroka izvanrednih događaja. U 2020. dogodilo se deset ozbiljnih nesreća, što je u odnosu na petogodišnji prosjek smanjenje od 37,5 posto. Pet ozbiljnih nesreća posljedica je naleta željezničkih vozila u pokretu na osobe koje su nesmotreno prelazile preko pruge, odnosno koje su se kretale prugom na mjestima koja nisu predviđena za to, dok su se na željezničko-cestovnim prijelazima dogodile četiri ozbiljne nesreće. Jedna ozbiljna nesreća posljedica je strujnog udara zbog penjanja na lokomotivu.

- U 2020. dogodilo se 59 nesreća, što je u odnosu na petogodišnji prosjek smanjenje od 11 posto. Velik dio tih nesreća (44 posto) odnosio se na izvanredne događaje na željezničko-cestovnim prijelazima (ŽCP). Riječ je o 26 nesreća i to sedam na ŽCP-ima osiguranima signalno-sigurnosnim uređajima te19 na ŽCP-ima osiguranima cestovnim prometnim znakovima, doznajemo iz HŽ Infrastrukture.

Ukupan broj smrtno stradalih osoba (bez samoubojstava) smanjen je u odnosu na petogodišnji prosjek 39 posto, odnosno smrtno je stradalo deset osoba, i to četiri na ŽCP-ima, pet osoba podletjelo je pod vlak jer su se kretale prugom, odnosno prelazile su prugu na mjestima koja nisu za to predviđena, a jedna osoba stradala je od udara struje kada se popela na lokomotivu.

Nedisclipina


U odnosu na petogodišnji prosjek broj teže ozlijeđenih osoba smanjen je 20 posto (12 teško ozlijeđenih osoba). U 2020. zabilježeno je 13 samoubojstava, što je 46 posto manje u odnosu na petogodišnji prosjek. Zabilježeno je i sedam pokušaja samoubojstva, od kojih je šest okončano teškim ozljedama. U 2020. od 69 ozbiljnih nesreća i nesreća, 30 ih se dogodilo na željezničko-cestovnim prijelazima koji su i dalje crne točke prema mjestu nastanka izvanrednih događaja sa smrtnim posljedicama i težim ozljedama.

- Potrebno je istaknuti da je od ukupno 30 ozbiljnih nesreća njih devet nastalo na ŽCP-ima osiguranim signalno-sigurnosnim uređajem, što i dalje upućuje na veliku nediscipliniranost ostalih sudionika u prometu, ponajprije vozača cestovnih vozila - upozoravaju iz HŽ Infrastrukture.



Sandra Lacić
POGUBNO ZA NEOPREZNE PJEŠAKE
Na žalost, i prošle su se godine događali naleti vlakova na osobe koje su nesmotreno prelazile preko pruge, odnosno kretale se prugom na mjestima koja nisu predviđena za to. “Zabilježeno je 13 takvih događaja te zbog toga upozoravamo sve osobe da prilikom prelaženja preko pruge koriste mjesta koja su za to predviđena, odnosno da se ne zadržavaju ili kreću unutar kolosijeka ili pruge, jer na taj način dovode sebe u izravnu opasnost od naleta vlaka, što rezultira teškim, najčešće smrtnim posljedicama”, upozoravaju iz HŽ Infrastrukture.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike