Novosti
POPIS STANOVNIŠTVA BLIŽI SE KRAJU

DZS: Građani trebaju imati povjerenja i dati točne podatke
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Podaci se iskazuju u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati

Premda je više od 1,6 milijuna hrvatskih građana iskoristilo mogućnost da se tijekom prve faze ovogodišnjeg popisa stanovništva, kada je prvi puta uopće u Hrvatskoj osiguran digitalni popis sustavom e-Građani, sami popišu, malo je tko vjerovao da će druga faza terenskog popisa, s obzirom na sve što se događalo i što se trenutačno događa s pandemijom koronavirusa, moći biti završena u roku koji je prvobitno postavljen, a to je 17. listopada.



Kraj 29. listopada


Podsjetimo samo da je već sam termin popisa stanovništva zbog pandemije COVID-19 i epidemioloških mjera dva puta odgađan, a već je činjenica da je cijeli taj proces ušao u samu završnu fazu pravi uspjeh za njegove organizatore. Naime, zdravlje građana i svih sudionika popisa svima je na prvom mjestu, stoga nikoga nije iznenadila činjenica da je Državni zavod za statistiku odlučio terenski dio popisa produžiti za dodatnih 12 dana, odnosno do 29. listopada.

Popis neće završiti dok svi ne budu popisani, poručuje ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

- Državni zavod za statistiku produžio je krajnji rok za provedbu druge faze popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine do 29. listopada ove godine. Odluka o produženju roka donesena je na temelju procjene da do 17. listopada neće biti popisane sve popisne jedinice. Produženje roka za drugu fazu terenskog popisivanja nije novost jer je ta mogućnost definirana i predviđena Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Unatoč otežanim okolnostima u kojima se provodi proces popisivanja, popis je u završnoj fazi - pojašnjava Brković.

S obzirom na to da je riječ o najvećem i najopsežnijem istraživanju nužnom državnoj upravi za izradu različitih društvenih, gospodarskih i socijalnih politika, teško je bilo predvidjeti baš sve okolnosti koje su se javljale tijekom popisa. Prije svega epidemiološke mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite morao donijeti prateći situaciju na terenu, što je dakako ostavilo traga i na sve sudionike popisa, popisivače, kontrolore i same građane. Tako je zbog tih razloga dio popisivača odustao već na samom početku, dio je zbog obveza na fakultetima odustao pred kraj, a manji dio morao je i u samoizolaciju. No sve to ni jednog trenutka nije dovelo u pitanje odrađivanje popisa stanovništva.

Ravnateljica Brković izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom popisa i najavljuje da će Državni zavod za statistiku prve rezultate popisa 2021. objaviti najkasnije 60 dana nakon završetka popisivanja na terenu.

- Konačni rezultati bit će objavljeni u skladu s rokovima koji će biti definirani programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka. Međunarodne obveze Republike Hrvatske određene su Uredbom (EZ) br. 736/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o popisu stanovništva, kućanstava i stanova, prema kojoj države članice u roku 27 mjeseci od kraja referentne godine dostavljaju Komisiji (Eurostatu) konačne podatke - tvrdi Brković.

Podaci su tajni


Svi individualni podaci prikupljeni popisom stanovništva statistički su povjerljivi i službena su tajna.

- Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca i popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje, a naši građani mogu imati povjerenje u DZS te davati točne i istinite odgovore. Podaci se objavljuju u zbirnom (agregiranom) obliku. Prema Zakonu o službenoj statistici povjerljivi statistički podaci iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno i ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza izvještajnih jedinica, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za provjeru izvještajnih jedinica - naglašava ravnateljica DZS-a Brković, umirujući na taj način sve one koji se pribojavaju da bi se njihovi osobni podaci dani tijekom popisa mogli javno obznaniti.

No svaki građanin podliježe Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama, ako prilikom davanja odgovora na pitanja u Popisu da netočne podatke, te ako prilikom davanja odgovora na pitanja u Popisu da nepotpune podatke.

Podsjetimo samo da je prema posljednjem popisu stanovništva provedenom u travnju 2011. godine na teritoriju Republike Hrvatske živjelo 4.284.889 stanovnika, a grad Osijek u isto je vrijeme brojio 107.784 stanovnika.



Tomislav Prusina
Lidija Brković

ravnateljica Državnog zavoda za statistiku

Prema Zakonu o službenoj statistici povjerljivi statistički podaci iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno i ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza izvještajnih jedinica, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za provjeru izvještajnih jedinica.