Novosti
ČLANOVI VLADE DEMOKRATSKOG JEDINSTVA POSJETILI VUKOVAR

Pobjeda u ratu govori kako su donosili dobre odluke u teškim danima
Objavljeno 21. listopada, 2021.

U povodu tridesete obljetnice Bitke za Vukovar, u srijedu su grad heroja posjetili članovi Vlade demokratskog jedinstva, sudionici i suvremenici povijesnih događaja iz Domovinskoga rata i stvaranja hrvatske države. Predsjednik Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić izjavio je kako im je Vukovar vječna rana.



- Svakodnevno smo bili u kontaktu s ljudima koji su rukovodili obranom grada, policijom i dr. Vesnom Bosanac i znamo kakve su muke i teškoće imali. Napravili smo koliko smo mogli - rekao je Gregurić, dodajući kako iz današnje perspektive ne bi mijenjao ništa u donošenju odluka, jer je taj sistem dao rezultat. Naglasio je kako je u konačnici dobiven rat, a kao sretnu okolnost je naveo veliko jedinstvo hrvatskih građana, bez obzira na stranačku pripadnost, jer je u rad Vlade bilo uključeno svih sedam parlamentarnih stranaka.

- Imali smo podršku za donošenje odluke brzo i efikasno, koliko smo mogli. U početku rata smo bili bez vojske i naoružanja. Cijenim žrtvu Vukovara jer nam je omogućila da dobijemo vrijeme od četiri mjeseca kako bismo se konsolidirali - istaknuo je Gregurić.

I Zlatko Mateša je poručio kako je rad ratne Vlade krasilo veliko jedinstvo.

- Odluke se moralo donositi brzo i bez puno prava na pogrešku. Ako pogledamo razdoblje od početka rata do Bljeska i Oluje, bila su to komplicirana vremena, potpuno drukčija od današnjeg. Nije bilo izvora financiranja, nije bilo mogućnosti vanjskog zaduživanja, ali smo svi zajedno, praktički s cijelom Hrvatskom, u dosta velikom stupnju jedinstva to uspjeli obaviti - naveo je Mateša. Rekao je kako bi s vremenskim odmakom bilo licemjerno reći da ne bi neke stvari napravio drukčije, no tada je brzina odlučivanja bila ključna, a kada se brzo odlučuje, događaju se i pogreške.

- Tada je bilo puno više želje za konsenzusom i međusobnog uvažavanja i mislim da to Hrvatskoj danas na neki način nedostaje - ocijenio je Mateša.

Ministar unutarnjih poslova u Vladi demokratskog jedinstva, Ivan Jarnjak, poručio je kako je ta Vlada stvorila preduvjete da Hrvatska pobijedi u ratu i prvi put u povijesti Hrvata svi su bili na jednoj strani.

- Da nismo bili jedinstveni, sigurno ne bismo pobijedili. To nam daje i poruku za budućnost. Moramo biti složni kada su u pitanju nacionalni interesi i bez obzira na stranke štititi te interese i svoj narod. Rad Vlade je bio intenzivan, atmosfera dobra, puno se radilo i dogovaralo - rekao je Jarnjak. Na novinarski upit jesu li točne špekulacije kako je Vukovar žrtvovan da bi Hrvatska bila međunarodno priznata, odgovorio je kako u Hrvatskoj nitko nikoga nije namjerno žrtvovao da bi nešto dobio.

- U to vrijeme nismo razmišljali hoćemo li biti priznati ni koje uvjete trebamo ispuniti osim onih formalnih. Ali da bismo nešto nekome pustili - nije dolazilo u obzir! Predsjednik Tuđman bio je čovjek koji ne bi pustio ni komadić hrvatske zemlje, ni jednoga čovjeka. Poslije bitke svi su generali. Za vrijeme bitke smo donosili odluke, slali oružja koliko se imalo. Vjerojatno je pogrešaka bilo, no to što smo u ratu pobijedili govori kako smo donosili dobre odluke - poručio je Jarnjak.

Dražen Budiša naveo je kako članovi ratne Vlade svaki put u Vukovar dolaze s osjećajem sućuti prema svim žrtvama i njihovim obiteljima te s osjećajem ponosa na junačku obranu toga grada.

- Za mene je ovaj dolazak i uspomena na političku djelatnost iz hrvatskog proljeća, kada sam tri puta dolazio u Vukovar i, između ostalog, ‘zaradio‘ neka kaznena djela - rekao je Budiša.



Dragana Korpoš
Jarnjak: Stvorili smo preduvjete za pobjedu, prvi put u povijesti Hrvata svi su bili na jednoj strani

POČAST ŽRTVAMA
Članovi ratne Vlade obišli su bolnicu, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Spomen dom Ovčaru, Vodotoranj i Samostan sv. Filipa i Jakova te odali počast žrtvama na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.