Regija
ŽUPANJA POMAŽE I U OVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Zatraženo uvođenje dodatnih kriterija za stipendiranje studenata
Objavljeno 21. listopada, 2021.
ŽUPANJA - Grad Županja raspisao je natječaj za dodjelu stipendija za tekuću akademsku godinu. Pravo ostvaruju svi redoviti studenti s prebivalištem na području grada najmanje pet godina, a iznosi stipendija podijeljeni su u tri kategorije, ovisno o prosjeku ocjena.

Studenti od druge godine studija s prosjekom od 4,00 i većim dobivat će 800 kuna mjesečno, oni s prosjekom od 3,5 i većim 600 kuna, a studenti s prosjekom ocjena od 3,49 i nižim, kao i svi redoviti studenti prve godine studija, ostvaruju pravo na stipendiju u iznosu od 400 kuna.

Takva je praksa uvedena prije nekoliko godina, no od sljedeće bi akademske godine dodjela stipendija trebala biti drukčije regulirana. Mnogi smatraju da nije u redu da jedini kriterij bude prosjek ocjena. Na potrebu pravednije i kvalitetnije raspodjele novca na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća upozorio je vijećnik Mario Galović (SDP). Mišljenja je da se u Pravilnik treba uvrstiti i dodatne kriterije, prije svega deficitarnost zanimanja na tržištu, a smatra da bi ocjene trebale biti usklađene s prosječnim ocjenama na pojedinim fakultetima, što je, ustvrdio je, bitno, jer ne mogu svi biti u istome rangu.

- Županja ima sve manje stručnog kadra, što je osnova za pokretanje gospodarstva, pa stipendiranje treba usmjeriti prema deficitarnosti zanimanja i prema stvarnim potrebama. Važno je pomoći onima kojima treba i smatram da sredstva treba kvalitetnije usmjeriti i poštenije raspodijeliti - zaključio je Galović.

Podržao ga je i gradonačelnik Damir Juzbašić, koji je priznao da je i on iznimno nezadovoljan postojećim načinom dodjele stipendija, napomenuvši da je riječ o popriličnom iznosu novca. U gradskom je proračunu za 2021. predviđeno 1,4 milijuna kuna. Pozvao je vijećnika da na temelju iznosa koji Grad izdvaja za stipendije izradi program, poručivši da će ga vladajuća većina podržati. Galović nam je kazao da implementacija kriterija u pravilnik o stipendiranju načelno ne predstavlja veći problem, dodavši da ne treba ići dalje od Vinkovaca ili Županije, koji imaju solidno razrađene programe te da će prijedlog pravilnika o kriterijima uputiti gradonačelniku i gradskoj službi.

Također je ustvrdio da je apsurdno da se gradskim, javnim novcem sufinancira privatno Veleučilište Baltazar. M.L.O.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike