Osijek
URBANA AGLOMERACIJA OSIJEK

Novi je okvir funkcionalniji, umjesto 19 - devet članica
Objavljeno 21. listopada, 2021.

Prema definiciji, urbane aglomeracije predstavljaju integrirani prostor konkurentnog gospodarstva, održivog razvoja i kvalitetnog življenja stanovnika koji ostvaruju svoje razvojne potencijale. Kao jedan od četiri hrvatska velika grada, i Osijek je, na temelju Zakona o regionalnom razvoju, definiran kao središte urbane aglomeracije krajem 2015. godine. U aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, na razini Europske unije, u razdoblju 2014. - 2020. prvi se put koristi mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) koji omogućuje korištenje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa. Ulaganje nije nužno samo u gradove nego i u ruralna područja koja njima gravitiraju kako bi se i ona ravnomjerno razvila.



Od ukupno 19 jedinica lokalne samouprave koje su činile Urbanu aglomeraciju Osijek, njih 18 nalazi se na prostoru Osječko-baranjske županije. To su gradovi Belišće i Valpovo te općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Čeminac, Čepin, Darda, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Petrijevci, Punitovci, Šodolovci, Vladislavci i Vuka. Općina Tordinci pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji.



No s novim financijskim razdobljem EU-a, od 2021. do 2027. godine, došlo je do promjena određenih kriterija oko definiranja opsega aglomeracije, jedan od njih je da minimalno 30 posto zaposlenih određene općine/grada mora migrirati prema središtu aglomeracije. Dakle, putovati u Osijek na posao. Iz toga je bilo jasno da se sve sastavnice iz prvog kruga ne mogu zadržati u ovom društvu, stoga su vijećnici Gradskog vijeća Osijeka prihvatili novi saziv nove aglomeracije, koji uz Osijek, kao sjedište, ulazi još (samo) devet općina, to su redom Antunovac, Bilje, Bizovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Petrijevci, Vladislavci i Vuka.



Dakle, to su doista općine najužeg osječkog prstena, primjerice dnevna migracija zaposlenih iz Antunovca prema Osijeku je 70, a iz Čepina 60 posto. Najmanja je pak iz (najudaljenijih) Erduta, Aljmaš i Dalja (Općina Erdut, nap.a) s 40 posto, iz ostalih općina ona se kreće 45 posto.



Prva ocjena jest kako je ovako smanjena urbana aglomeracija dobila - funkcionalniji okvir.



Podsjetimo kako je u onom prvom sazivu bilo određenih nesuglasica, pa i nezadovoljstva među članicama u tempu realizacije projekata financiranih kroz ITU mehanizam, što je u jednom trenutku kulminiralo svojevrsnim pučem u kojemu su članice aglomeracije, većinom glasova, smijenile predsjednika Upravljačkog odbora UA Osijek - bio je to tadašnji gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. No strasti su se ipak smirile, ali ponajprije zato što su slijedili lokalni izbori, ali još više jer je ITU mehanizam došao do kraja svoga programskog razdoblja.



Nakon proljetos održanih lokalnih izbora i dolaska nove gradske uprave, jedno od imenovanja koje se našlo na dnevnom redu je i ono nove čelnice Posredničkog tijela integriranih teritorijalnih ulaganja. Ta je zadaća sada povjerena Jasenki Crnković, zamjenici osječkog gradonačelnika. D. Kuštro
Nova je čelnica Posredničkog tijela ITU-a Jasenka Crnković, zamjenica osječkog gradonačelnika

Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike