Osijek
NA GROBLJIMA PONOVNO AKTUALNE KRAĐE

Krade skupe i bogatije
aranžmane i premješta
ih na grob svog brata
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Upravitelj groblja u Donjem gradu kaže kako to nije jedini slučaj te da su uoči blagdana Svih svetih takve situacije česte

Među brojnim krađama različitih predmeta, one koje se odnose na grobljansko cvijeće, odnosno bilo što vezano uz groblja, nailaze na najveće osude. Upravo takve ovih su dana aktualne na groblju u Donjem gradu gdje, prema riječima Osječanke koja je i to javila i Glasu Slavonije, ženska osoba uzima najskuplje aranžmane i svijeće s grobova i prebacuje ih na grob svoga brata. Nije potvrđeno premješta li osoba i aranžmane s ostalih grobova. O svemu je obaviješten upravitelj groblja Donji grad Gordan Vaštag, a slučaj je, rekla nam je oštećena, prijavljen i II. policijskoj postaji.



Vijenci u čempresima


Upravitelj Vaštag potvrdio je da je taj slučaj od strane više osoba prijavljen njemu osobno, a koliko mu je poznato riječ je o obiteljskim problemima, odnosno da su osumnjičena i osoba koja je prijavila slučaj - u rodbinskoj vezi. Međutim, kao dugogodišnjem upravitelju poznato mu je i da to ujedno nije jedini slučaj krađe te da se, posebice pred blagdan Svih svetih, takve situacije događaju na svim grobljima.

- Osim ljepših i, rekao bih, bogatijih aranžmana, također se kradu i lijepe svijeće, a nisu rijetkost ni pokušaji vandalizma, odnosno krađa metalnih svijećnjaka koji nisu pričvršćeni za podlogu. Općenito, krađe na grobljima su katastrofa, a sjećam se situacije na groblju u Retfali, gdje sam također jedno vrijeme bio upravitelj, i kad su drugi dan nakon pogreba ukradeni vijenci. Sjećam se da je videokamera snimila mladi bračni par koji je sakrio te vijence među čemprese na groblju, a potom ih iznijeli s područja groblja - priča Vaštag. Dodaje kako ima i vrlo neugodnih situacija, poput izvrnutih križeva, što je za svaku osudu.

Inače, govoreći o groblju Retfala, sugrađanka S. L. (podaci poznati redakciji), nedavno je zamijetila da na grobu njezina oca nedostaje čak i teška betonska košara, a što je još jedan dokaz da kradljivci ne biraju ni predmet krađe, a kamoli da vode računa o pijetetu prema pokojnicima. Nisu rijetkost ni krađe figurica anđela, pa čak i svijeća zapaljenih u spomen na pokojnika...

Apel počiniteljima


Valja naglasiti da je na brojnim grobljima u gradu instaliran videonadzor kojim se u većem broju slučajeva može otkriti o kojem je počinitelju riječ. Na poštovanje prema pokojnicima i njihovim ožalošćenim obiteljima poziva i direktor Ukopa Vedran Novokmet te apelira na počinitelje da se suzdrže od premještanja cvijeća i svijeća, odnosno od krađe.

- Iako sam odnedavno na mjestu direktora Ukopa, itekako mi je poznato da posljednjih nekoliko godina postoje takvi problemi. Nedavno sam se, prema analizi, uvjerio da se krađe češće događaju na grobljima kao što su Centralno, Anino i Donjogradsko, no takvih pojava nigdje ne bi smjelo biti - ističe direktor Novokmet. Dodaje kako su upravitelji grobalja dobili naputak da vode računa o poštovanju kućnoga reda, što i čine. Međutim, kad su krađe u pitanj, kao i njihovo sprječavanje, ni potencijalni zaštitari ne bi mogli ići za svakim i kontrolirati kojem grobu pripada koji aranžman.

- Upravitelji će uz svoj redovan posao obratiti pozornost, primjerice, i na to je li koja svijeća izvrnuta, odnosno aranžman, u slučaju vjetra te na taj način pozorno prate sve što je u njihovoj domeni. U situacijama krađe mogu nam pomoći i videokamere kojima su pokrivena neka groblja. Svakako bih apelirao na sve osobe koje su sklone takvim radnjama, poput krađa ili premještanja predmeta s posljednjih počivališta, neka to ne čine te da se na grobljima ponašaju u skladu s civilizacijskim standardima - naglasio je direktor Novokmet.



Marija Mihelić
POLICIJSKE PATROLE SPREMNE
Uz svoju redovnu službu policija će uoči i tijekom blagdana Svih svetih, ali i nakon toga, obilaziti groblja i pratiti dolazi li do krađa. Potvrdio nam je to Dražen Prole, policijski službenik za odnose s javnošću PU osječko-baranjske, dajući mogućnost i da će policajci patrolirati u civilu.

”Također apeliram na građane da nam prijavljuju takve slučajeve, jer bez prijava teško možemo znati o kakvim je slučajevima riječ i ne možemo postupati. Znamo da takvih krađa ima, posebice u vrijeme blagdana Svih svetih, a nadam se da će ipak biti spriječene uz našu patrolu”, poručio je.

KRADU SVE
Unatrag nekoliko godina kradljivci se ne ustručavaju uzeti bilo što. Uz aranžmane, nerijetko se kradu i svijeće, posebice “tinjalice”, a na Retfalačkom groblju zabilježena je i krađa vijenaca, i to drugoga dana od pogreba. U sprječavanju krađa tu su videonadzori na grobljima.

Direktor Ukopa Vedran Novokmet apelira na poštovanje pokojnika i njihovih posljednjih počivališta

Najčitanije iz rubrike