Osijek
POBOLJŠANJE SOCIJALNIH USLUGA

Briga u kući bolja nego u ustanovi
Objavljeno 21. listopada, 2021.
U Irskoj je prije 30 godina čak 92 posto djece bilo u vrlo rizičnom ponašanju - u problemima vezanim uz alkoholizam, ovisnosti, delinkvenciju. Danas je situacija promijenjena toliko da je samo osam posto djece s takvim problemima u institucionalnoj skrbi.

O svojim iskustvima i tome zašto je model pružanja usluge skrbi u kući, umjesto smještaja djece problematična ponašanja u ustanovu, bolji govore predstavnici organizacije Northern Ireland Co-operation Overseas (NI-CO) iz Sjeverne Irske tijekom ​trodnevnog projekta "Potpora poboljšanju socijalnih usluga u Hrvatskoj" koji se održava u Osijeku. Osnovni je cilj projekta pridonijeti smanjenju regionalnih razlika u pružanju socijalnih usluga u Hrvatskoj i poboljšanju kvalitete pruženih usluga, uz razvoj nove metodologije za procjenu potreba u području socijalnih usluga i razvoj standarda kvalitete socijalnih usluga.

- Naša je uloga da objasnimo na koji smo način u Irskoj prošli taj proces deinstitucionalizacije uvodeći pomoć skrbi u kući te da budemo podrška našim kolegama na ovom području. Projekt će trajati 18 mjeseci tijekom kojih ćemo se redovito vraćati ovamo i pomagati u preoblikovanju sustava socijalne skrbi - rekao je John Compton (NI-CO), koji uz svoje kolegice Bernie McNally i Kathleen McDonnell vodi radionice i savjetovanja u Osijeku.

- Pilot-projekt provodi se u pravo vrijeme jer je prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi na e-savjetovanju, kao i Nacionalna strategija širenja socijalnih usluga u RH od 2021. do 2027. godine. Kolege iz Sjeverne Irske ovom će nam prigodom prezentirati njihov model te koliko im je vremena trebalo da bi poboljšali postojeće i uveli nove socijalne usluge, pa će nam njihova iskustva dobro doći - kazao je Mato Lukić, zamjenik župana.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odabralo je Osječko-baranjsku županiju kao pilot-područje za provedbu nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama te su tim povodom na radionici sudjelovali predstavnici pružatelja socijalnih usluga s njezina područja.



D. Kuštro
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike