Ekonomija
TRŽIŠTE UREDSKIH PROSTORA

Raste potražnja za prvoklasnim prostorima za rad
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Nakon smirivanja situacije oko pandemije i dalje se računa na povratak u uredske prostore

Unatoč raznim modelima rada koje su tvrtke usvajale u vrijeme pandemije, a koji i dalje postoje, veliki je interes na tržištu uredskih prostora za prvoklasnim prostorima.



Rečeno je to, između ostaloga, na 16. izdanju godišnje nekretninske konferencije ZagRE 2021, u organizaciji Filipović Business Advisory koja okuplja najstručnije osobe iz Hrvatske i inozemstva na području građevine, projektiranja, ali i ključnih investitora u svim segmentima tržišta nekretnina.

Istaknuto je da na domaćem tržištu i dalje raste potražnja za uredskim prostorima i novogradnjom te da se u idućoj godini očekuje značajan rast cijena nekretnina, što je posljedica otežane opskrbe materijalom, iznimno visoke cijene materijala i manjka radnika.

Panel je moderirao Predrag Tutić, direktor društva Cushman & Wakefield CBS International za Hrvatsku, koji je u svom uvodnom izlaganju istaknuo da je stanje na tržištu uredskih prostora, unatoč svim izazovima, i dalje vrlo stabilno, uz najnižu stopu slobodnih prostora u regiji koja iznosi svega četiri posto, dok su cijene zakupa uredskih prostora porasle zbog vrlo dobre potražnje u protekloj godini (povećanje za deset posto). Pojasnio je kako je u protekloj godini nastavljena odlična apsorpcija ponuđenih prostora na tržištu koja je u prošloj godini iznosila oko 55.000 četvornih metara te zaključio da se pravi utjecaj pandemije bolesti COVID-19 očitovao zastojem u razvoju novih uredskih projekata, odnosno problematikom koja je nastala kao posljedica svih poremećaja u graditeljstvu, rasta cijena gradnje i sirovina, jer došli smo u situaciju da nemamo projekata u najavi za sljedeću godinu. "Koncept home officea, ili rada od kuće, postoji 20 godina i dobro je poznat vlasnicima i menadžmentu kompanija, ali prije pandemije nitko nije temeljio svoju strategiju na radu od kuće. Transformacija uredskih prostora je konstanta, a pandemija je samo ubrzala neke transformacije koje bi se ionako dogodile zbog ubrzanog razvoja IT rješenja", istaknuo je jedan od panelista Zoran Arsov, COO, Partner, Delight Office Solution te dodao: "Tijekom radnog dana zaposlenici se u uredima fokusiraju, uče, surađuju, ostvaruju socijalne kontakte. Rad od kuće može omogućiti samo parcijalno obavljanje samo neke aktivnosti".

Vlatka Zidar, Leasing & marketing manager iz tvrtke Frankopan nekretnine, istaknula je da je potražnja i promet poslovnim prostorima A kategorije u središtu grada u kontinuitetu u odnosu na zadane uvjete (COVID, potres) te da se o ovom pitanju 2021. potpuno izjednačila s pretpandemijskim razdobljem, a da se unatoč svim modelima rada koje globalne tvrtke trenutačno primjenjuju i dalje računa na povratak u uredske prostore nakon smirivanja cjelokupne situacije.

“Zanimljivo je vidjeti kako se u većim gradovima svijeta razvijaju ruralni dijelovi te se postojeći objekti ranih komercijalnih ili edukacijskih namjena prilagođavaju za korištenje uredskih prostora za kratkoročan ili dugoročan najam. Kompanije žele da zaposlenici rade bliže vlastitim domovima kako bi zadržali i privukli nove talente, a nije zanemariv ni utjecaj na okoliš sa smanjenjem putovanja u velikim gradovima”, dodao je Country Manager Croatia, Serbia and Slovenia IWG plc, Leonardo Zovko. Zdenka Rupčić
Nije jednostavno zamijeniti urede s radom od kuće koji može omogućiti samo obavljanje nekih aktivnosti

INVESTICIJE
S aspekta budućih investicija, Kruno Santini, Country Head, Indotek Group, istaknuo je da su uredski prostori, kao razred komercijalnih nekretnina, i dalje jako atraktivne investicije, pa Indotek budućim akvizicijama planira povećati svoj tržišni udjel na tržištu Hrvatske i Srbije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

2

NAJVIŠE SE GRADILE ZGRADE

Izdano manje građevinskih dozvola nego lani

3

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni