Sport
SJAJNA GODINA OLIMPIJKE SA SAVE

Nakon Eura, Igara i SP-a slijedi vojna obuka u Požegi
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Vanesa Tot započela je s pripremama za novu sezonu, a uskoro postaje i ugovorna pričuvnica Hrvatske vojske

Prije mjesec dana, nastupom na Svjetskom prvenstvu, najbolja hrvatska kanuistica Vanesa Tot i službeno je zaključila sezonu. Iza 22-godišnje Brođanke je ciklus za pamćenje, uz osvajanje odličja na velikim natjecanjima, članica Marsonije nastupala je i na Olimpijskim igrama u Tokiju.



San svake sportašice je nastup na Igrama, Vanesa je u Japanu ispunila svoj san, koji je dosanjala i ranije nego što je očekivala.

- Rekla sam i ranije, neki plan je bio da olimpijsku premijeru imam za tri godine u Parizu. No kada se pružila prigoda za odlazak u Tokio, nisam je propustila. Uhvatila sam posljednji vlak, slavila sam na svjetskim olimpijskim kvalifikacijama u ruskom Barnaulu i potvrdila vizu - prisjeća se brodska olimpijka utrke u svibnju ove godine, koja joj je omogućila da početkom kolovoza osjeti olimpijski duh na licu mjesta.

- U Japan smo otišli desetak dana prije utrke. Dojmovi su super, nisu ih mogle pokvariti ni pandemijske mjere koje su bile na svakom koraku. Trebalo je ostati zdrav do utrke, odradila sam ih dvije na olimpijskoj stazi. Nisam se, nažalost, uspjela probiti u polufinale. No nekoga sam tamo i ostavila iza sebe, opravdala sam dolazak na najveću svjetsku sportsku smotru.

Naravno da je Tokio bio središnji događaj za Vanesu i njezina trenera Igora Krajinu, ali nisu to bile jedine obveze u godini koja je bila obilježena sjajnim nastupima i rezultatima.

- U lipnju sam u Poznanju osvojile dvije medalje na U-23 euro smotri, srebro na 500 i broncu na 200 metara. Na istom mjestu odveslala sam i dva europska finala u seniorskoj konkurenciji, koja su došla nakon što sam izborila OI, gdje je malo nedostajalo i svježine. U mlađeseniorskoj konkurenciji početkom rujna uzela sam i svjetsku broncu na 500 metara. Posljednji službeni nastup bio je na seniorskoj svjetskoj smotri u Kopenhagenu, gdje nisam uspjela izboriti finale, ono na 200 metara pobjeglo je za malo više od pola sekunde. Da nisam prijavila, ne bi ni otišla u Dansku jer je bilo jasno da su me prethodne obveze i nastupi iscrpili, ali pošteno sam odradila sezonu do kraja - kaže Vanesa Tot, koja je ostvarila rezultate koji su joj donijeli status sportašice 1. kategorije po kriteriju Hrvatskog olimpijskog odbora. Upravo ovih dana sređuje si papirologiju za pristupanje pričuvnom sastavu Hrvatske vojske, gdje se već pod ugovorom nalazi 40-ak vrhunskih sportaš(ic)a.

- Da bi se postao ugovorni pričuvnik, treba proći i odgovarajuću obuku. Baš ste me nazvali u trenutku kada prikupljam potrebnu dokumentaciju, vjerujem da ću sve priložiti na vrijeme i već za nekoliko dana krenuti s dvotjednom obukom u Požegi - kaže Vanesa, koja je nakon najbolje sezone u karijeri kratko "uživala u slavi" i odmoru. Zov Save oduvijek je snažan za kanuisticu koja je na vodi od svoje desete godine.

- Odmor mi je bio potreban, ali ne mogu predugo biti izvan pogona. Tako sam se od prošlog tjedna vratila treninzima. Uvodni su bazni, kada malo zahladi, bacam se na trčanje i teretanu. Trener i ja već imamo uhodan program, imamo dosta vremena da ga odradimo, novu sezonu dočekat ću spremna - kaže na kraju Vanesa Tot, najbolja hrvatska kanuistica.



Nino Benčina
Sjajni rezultati

donijeli su brodskoj kanuistici status kakav zaslužuje - sportašica je 1. kategorije

NATJECANJA U 2022.
Još sljedeće sezone Vanesa ima pravo nastupiti u dvije kategorije, onoj U-23 te, naravno, seniorskoj. Prve međunarodne utrke startaju u svibnju 2022. kada će se nastupiti na nekom od svjetskih kupova. U lipnju je U-23 EP u Beogradu, a mlađeseniorski SP je početkom rujna u Szegedu. U planu je i nastup na seniorskoj najjačoj sceni, SP je u Halifaxu (Kanada) početkom kolovoza, a potom slijedi i EP u Münchenu.

Možda ste propustili...

BROKERI OTVARAJU POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Ishod posljednje utakmice ne bi se smio ponoviti u Osijeku

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

Najčitanije iz rubrike