Sport
SRUŠEN MIT O SAVRŠENIM JAPANCIMA

Ovo je užas, internet šteka, prijevoz kasni...
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Petorica hrvatskih gimnastičara danas imaju nastup u kvalifikacijama SP-a

Japan je opet središte gimnastičkog svijeta. U gradu Kitakyushu, na otoku Kyushu, održava se Svjetsko prvenstvo.



Grad ima svoju gimnastičku povijest. To je rodni grad Koheia Uchimure, najvećeg japanskog i jednog od najvećih svjetskih gimnastičara svih vremena, koji se od vrhunskog sporta oprostio na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kitakyushu je rodni grad i Morinarija Watanabea, aktualnog predsjednika Svjetske gimnastičke federacije. U lipnju je bio u Osijeku, oduševljen viđenim u organizaciji Dobro World cupa. Čini se kako bi Japanci, ili bar ovi gimnastički djelatnici i organizatori u Kitakyushu mogli od Osijeka dosta toga naučiti.

- Priča da je Japan svjetska tehnološka velesila nama je takva percepcija pala u vodu odmah nakon dolaska. Jako smo se razočarali. Iznenadila nas je niska razina organizacije, premda treba reći kako su oni uskočili umjesto Kopenhagena koji je odustao od organizacije. Ovo je alternativno rješenje. U hotelu smo niske kategorije, ne znam jesmo li ikada bili smješteni u hotelu niže kategorije. Sve je oronulo, sobe su jako male, loša hrana, doručak nejestiv. Zbog epidemioloških mjera i izbjegavanja miješanja većih grupa, prijevoz do dvorane za trening organiziran je u taksijima. Događalo se da kasne i po dva sata. Za japanske vlakovođe kažu da naprave harakiri ako zakasne i nekoliko minuta, a ovi kasne i po dva sata - rekao je Vladimir Mađarević, inače direktor Dobro World cupa koji itekako zna što su organizacijski izazovi.

Prigovor je stigao i od ostalih reprezentacija. U međuvremenu hrana se, kažu, popravila. A natjecanje je već počelo. Žene su odradile kvalifikacije, a muškarcima je jučer završio prvi dan. Hrvatski gimnastičari u kvalifikacije će krenuti danas. Imat će vrlo jasnu situaciju već nakon odrađenih vježbi. Najjači aduti su nam najstariji 35-godišnji Filip Ude na konju s hvataljkama i 22-godišnji Osječanin Aurel Benović kojemu je ovo zanimljivo prvo Svjetsko prvenstvo. Debitanti su i Riječanin Marko Jovičić i Varaždinac Mateo Žugec, dok Zagrepčanin Jakov Vlahek iza sebe ima već solidan plasman na SP-u u Montrealu, gdje je na konju s hvataljkama zauzeo 16. mjesto.Ude je kao najiskusniji sam procijenio organizaciju Svjetskog prvenstva. I on je imao prigovore na japanski "tehnološki napredak".

- U Japanu smo, a internet je užas. Katastrofa je veza. Inače, s obzirom na epidemiološke mjere uglavnom nam dani prolaze doručak - trening, ručak - trening, večera i soba. Nije sada strašno nekoliko dana tako izdržati. Što se tiče nastupa, spreman sam. Podijum trening je prošao relativno OK, konj je malo mekši, ali brzo sam se priviknuo. Svima nam je isto, nemam se zašto žaliti - rekao je Čakovčanin.

Inače, kompletna oprema na kojem se odvija Svjetsko prvenstvo kineske je proizvodnje. U Kini je 2014. godine Filip Ude osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu, što mu je najveći rezultat na svjetskim prvenstvima. Ipak, Nanning 2014. nije mu i najdraži SP.

- Najdraži mi je ipak Stuttgart 2007. Tamo sam izborio svoje prve Olimpijske igre - rekao je Ude.

Hoće li Kitakyushu Aurel Benović možda pamtiti kao najdraže Svjetsko prvenstvo. Prvo, pa najdraže? Premda bi njegov glavni cilj trebao biti SP 2023. godine u Antwerpenu, gdje će se dijeliti vize za Olimpijske igre.

- Ovo je moje prvo Svjetsko prvenstvo, radim visok start i ako to odradim bez većih pogrešaka, mogu se nadati ulasku u finalu. Što se tiče ove neorganizacije, teško je. Ne idemo nigdje, ali svi znamo po što smo došli, koji su nam ciljevi, pa ćemo sve, vjerujem, prebroditi već danas u kvalifikacijama - zaključio je Osječanin Benović uoči svog današnjeg prvog nastupa na SP-u.



Krešimir Lacković
5

hrvatskih gimnastičara bore se za mjesto u finalu svjetske smotre

Najčitanije iz rubrike