Regija
NA PODRUČJU VINKOVACA JAČAJU GOSPODARSKE AKTIVNOSTI

U pola godine dano 28 posto više građevinskih dozvola nego u 2020.
Objavljeno 20. listopada, 2021.
VINKOVCI



U gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša bilježe porast ukupnog broja zaprimljenih i riješenih zahtjeva u odnosu prema prošloj godini, pa su u prvih šest mjeseci ove godine zaprimili 674 predmeta i riješili njih 536. To je značajno povećanje u odnosu na 2020., kada su u cijeloj godini zaprimljena ukupno 924 predmeta, a riješeno je njih 707.

- Svjedoci smo kako se u zadnje vrijeme kontinuirano povećava broj podnesenih zahtjeva za vođenje postupaka. Ova godina posebno je aktivna, što bez sumnje pokazuju podaci za prvih šest mjeseci. Kontinuiranim unaprjeđenjem procesa i sustava preko kojeg se vode postupci i informatizacijom procesa izdavanja dozvola nastojimo konstantno podizati razinu kvalitete usluga vođenja postupaka, a čime se postiže jednostavnije i brže rješavanje zahtjeva - pojašnjava Davor Mecanović, pročelnik za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, dodajući kako je posebno povećan broj podnesenih i riješenih zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, što ukazuje na jačanje gospodarske aktivnosti na području grada. Podsjeća kako je u cijeloj 2019. izdano 59 građevinskih i 131 uporabna dozvola, u kriznoj 2020. godini izdana je 41 građevinska i 115 uporabnih dozvola, a u prvih šest mjeseci ove godine čak 57 građevinskih i 112 uporabnih dozvola. To je povećanje od 28 posto u odnosu na cijelu prošlu godinu, odnosno gotovo trostruko više nego u prvih šest mjeseci 2020. godine.

Mecanović kaže kako marljivim radom žele razbijati predrasude koje postoje u javnom prostoru o neučinkovitosti i tromosti administracije te misli kako je najvažnije što posebnu pozornost daju investitorima kako bi u što kraćem roku prošli administrativni postupak i počeli s planiranim ulaganjem.

- Također, investitorima smo na raspolaganju i prije nego što podnesu zahtjev za izdavanje akata u nadležnosti Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, a kako bi što lakše svladali sve izazove. Ovo je još jedan od načina kako pridonijeti gospodarskom razvoju Vinkovaca, što nam je svima apsolutni prioritet u sljedećem razdoblju - kaže Mecanović.

Govoreći o Gospodarskoj zoni Zalužje, koja se trenutačno prostire na 40 hektara i u njoj je smješteno 49 poslovnih subjekata s ukupno 1767 zaposlenih, ali slijedi ozbiljno proširenje, pročelnik Davor Mecanović kaže kako već sada imaju povećan broj upita za mogućnost ulaganja. Prošireni dio zone Zalužje, naime, zamišljen je kao moderna zona koja će biti održiva, pametna i digitalna, kreirana upravo prema potrebama investitora i modernoga poslovanja.

- Nakon što su stupile na snagu izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja grada Vinkovaca te proširenjem gospodarske zone Zalužje za više od 130 hektara, ostvareni su svi važni preduvjeti za budući gospodarski razvoj Vinkovaca. Novi Generalni urbanistički plan omogućit će razvoj grada u prostoru, kao i razvoj gospodarstva, jer omogućava izdavanje dozvola koje će osigurati lakše povlačenje najavljenih sredstava Europske unije. S novim GUP-om osigurana su i pojednostavljena pravila te prostor za daljnje gospodarsko širenje i stanogradnju, a gotovo svim vlasnicima nekretnina na području grada Vinkovaca narasla je vrijednost nekretnine - kaže pročelnik Davor Mecanović. Miroslav Flego
49

poslovnih subjekata

s 1767 zaposlenih nalazi

se u zoni Zalužje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana