Novosti
I DALJE VELIKI BROJ NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM

OBŽ: Detalji o cijepljenju trećom i "booster" dozom do kraja tjedna
Objavljeno 20. listopada, 2021.
U Hrvatskoj je počelo cijepljenje trećom dozom cjepiva protiv koronavirusom koju bi trebale primiti osobe u kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor na COVID-19, a prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo riječ je o osobama s umjerenom do teškom imunosupresijom. Treća doza cjepiva može se primiti osam tjedana nakon dobivene druge doze. Za ostale osobe tu je docjepljivanje tzv. booster dozom, koja je dodatna doza za produžavanje trajanja zaštite, a primjenjuje se šest mjeseci nakon primarne serije cijepljenja.

U Zagrebu je već objavljen i raspored cijepljenja trećom i "booster" dozom, a u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije o toj su temi raspravljali na sjednici županijskog stožera civilne zaštite održane u utorak.

- Moramo još vidjeti na koji će se način obavljati cijepljenje i to dogovoriti s obiteljskim liječnicima. Konkretne informacije imat ćemo za koji dan - rekla je izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica županijskog NZJZ-a.

Kako je to bilo uobičajeno i prilikom cijepljenja prvom i drugom dozom, očekivano je da će se cijepljenje dijela populacije provoditi u domovima za starije i nemoćne osobe. Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Vjekoslav Ćurić potvrđuje da službene potvrde o terminima i načinu cijepljenja još nema, no zato ima zainteresiranih korisnika. "Naši korisnici zainteresirani su za treću dozu i, čim budemo imali konkretne informacije, svakako ćemo ih obavijestiti o svemu. Domovi za starije su prioritet i vjerujem da će se korisnici odazvati i na cijepljenje trećom, ali i ‘booster‘ dozom", kaže Ćurić.

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u 24 sata obrađeno je 410 uzoraka, od kojih je 89 bilo pozitivno na koronavirus. U Osijeku je 45 novopozitivnih osoba, u Đakovu 11, pet u Đurđenovcu, četiri u Feričancima, a po tri novopozitivne osobe dolaze iz Donjeg Miholjca i Erduta. Antunovac, Belišće, Bizovac, Čepin, Magadenovac i Našice bilježe po dvoje, a Beli Manastir, Bilje, Draž, Ernestinovo, Valpovo i Vladislavci po jednu novopozitivnu osobu. Hospitalizirano je 58 osoba, od kojih 42 u KBC-u Osijek, a 16 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Od ukupnog broja hospitaliziranih, njih 11 je u Respiracijskom centru. Preminule su dvije osobe, iz Osijeka i Donjeg Miholjca, u dobi od 72 i 73 godine. U samoizolaciji je 708 osoba.

Od 13. do 19. listopada policijski službenici proveli su 130 provjera osoba u samoizolaciji i 680 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite od 12. do 18. listopada obavili su 93 nadzora provođenja epidemioloških mjera i nisu pronašli nepravilnosti. M.Mihelić
Vjekoslav Ćurić

ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek

Naši korisnici zainteresirani su za treću dozu i, čim budemo imali konkretne informacije, svakako ćemo ih obavijestiti o svemu.