Svijet
IZETBEGOVIĆ UVJEREN DA PODJELE BIH NEĆE BITI

Dodik bez potpore oporbe i Vučića
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Najviši bošnjački dužnosnici u BiH ocijenili su kako politička kriza jest ozbiljna, ali neće dovesti do dramatičnih posljedica. "Podjele BiH neće biti, a što će raditi političari ne mogu predvidjeti", kaže predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, o najavama da će parlament RS-a najkasnije početkom studenoga donijeti sporne zakone, a potom i osnovati svoju vojsku i agencije. Izetbegoviću je ohrabrujuće i što su oporbene stranke u RS-u najavile do neće slijediti ovakve zamisli člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pa bi sve moglo završiti poput narodne izreke: Tresla se gora, rodio se miš.

Predsjednik Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke u parlamentu RS-a Miladin Stanić potvrdio je da oporba neće glasati za zakone koje planira poslati Dodik. "Odluke o promjeni ovlasti ili uloge bilo kojeg državnog tijela ili agencije može donijeti samo parlament BiH. Osim toga, jeste li čuli bilo koga, primjerice iz Srbije, da je kazao kako će podržati Dodikove planove. To nije učinio nitko", kaže.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pak, kazao je kako će podržati samo ono što je sukladno ustavu BiH i o čemu se sva tri naroda dogovore, poslavši tako neizravnu poruku Dodiku da ne može računati na potporu Beograda za sporne zakone.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Dodiku je poručio da bi, nastavi li s ovakvim ponašanjem, u konačnici najveću štetu mogao pretrpjeti RS. "Iako znamo da je krajnji plan retrogradnih snaga podjela BiH, one u tome nikada neće uspjeti", kazao je. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike