Osijek
ZANIMLJIV PROJEKT U MEDICINSKOJ ŠKOLI

Najstariji su učenici smutili smoothie za mlađe kolege
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Peti razred smjera medicinska sestra/tehničar obilježio Svjetski dan hrane
"Smoothie mi smuti" zanimljiva je igra riječi iza koje se krije projekt koji su u povodu Svjetskog dana hrane učenici petoga razreda smjera medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege u suradnji s prof. Marijom Katić, mag. nutricionizma održali za svoje mlađe kolege, učenike prvih razreda. Projekt je uz zanimljivo predavanje i izlaganje učeničkih radova sadržavao i konzumaciju zdravih pripravaka, i to više vrsta.

- Odabrali smo tri vrste smootheija, Detox, Energy i Forest, koji su se razlikovali prema udjelu pojedinog voća, kao i vrsti voća te ostatku sastojaka. I predavanje je također sadržavalo zanimljive podatke o voću, o njegovu nutritivnom sastavu te kalorijskoj vrijednosti, no moramo znati da postoje i određene, recimo to tako, zakonitosti kad je smoothie u pitanju. Naime, obično se treba voditi računa o tome da količina pripremljenog smoothieja bude u porcijama ne većim od 250 grama voća. To može biti različito voće, no uvijek se izbjegava dodatak samoga šećera, umjesto čega se dodaje med - poučila je prof. Katić, naglašavajući da, primjerice, smoothie od banane ne zahtijeva nikakvo sladilo, no kod, primjerice, šumskoga voća dobro je dodati med. Također to mogu biti, kaže, i razni orašasti plodovi, ali i kombinacija s povrćem, i to najčešće zelenim, poput špinata, blitve, pa i salate.

Nakon predavanja učenici su imali priliku i sami pripremiti smoothieje. Tako su se učenici Antonio Bošnjak, Luka Hranić, Jana Marčinković, Larisa Milanović, Tamara Nikolovski, Hana Sablić i Dino Uglješić prihvatili pripreme tri vrste smoothieja i svaki je, u što se uvjerila i ekipa Glasa Slavonije, bio poseban i nutritivno vrijedan na svoj način.

- Moram naglasiti da zimi obično ne koristimo smoothieje, jer nema toliko svježega voća, no ako se i pravi, dobar je s dodatkom vitamina C, odnosno narančom ili limunom. Naravno, onaj tko voli smoothieje ne bira godišnje doba, a svježem voću dobra je zamjena i smrznuto, a što smo pripremili i za ovu priliku - pojašnjava Katić, savjetujući da, uz činjenicu da je ovaj obrok itekako zdrav, ne smije biti zamjena za ručak ili večeru, nego se treba koristiti kao međuobrok. I naposljetku, na pitanje nije li isto uzeti pojedinačno voće i povrće umjesto da se ono smuti u smoothie, Katić je rekla:

- Aroniju nećete pojesti samu, nego u kombinaciji s drugim voćem. Danas sam tempo života diktira na neki način i prehranu, a smoothie je idealan i zdrav međuobrok koji vrijedi konzumirati - zaključila je prof. Katić, otkrivajući kako će se u kantini Medicinske škole uz zdrave sendviče i salate, koji se već duže vrijeme ondje pripremaju i omiljeni su učenicima ne samo te, nego i susjednih dviju škola, uskoro pripremati i smoothieji. To će, čini se, pričekati proljeće kad je u ponudi razno sezonsko voće, i koje u kombinaciji s orašastim plodovima i zdravim sladilima čine vrlo zanimljiv i svim generacijama prihvatljiv međuobrok.



Marija Mihelić
DOBRI RECEPTI
Da ne bi sve ostalo samo u okvirima škole, učenici koji su pripremili smoothieje otkrili su i njihove recepte. Tako Detox smoothie sadržava 50 g malina, 50 g borovnica, jednu žlicu meda te jedan jogurt od 1,5 posto mliječne masti. Za razliku od tog smoothieja, onaj naziva Energy priprema se s jednom bananom, 50 g jagoda, 30 g zobenih pahuljica te uz dodatak 1,8 dl vode i cimetom. I posljednji, ali ne najmanje bitan, smoothie Forest, čiji je sam naziv govori o udjelu šumskoga voća. Priprema se uz 100 g šumskoga voća (u slučaju nedostatka svježeg, preporučuje se i onaj u smrznutome stanju), 100 g jogurta s dodatkom 1,5 posto mliječne masti te pola žličice chia sjemenki. Može se kombinirati bilo koje voće, ili orašasti plodovi kojih treba biti ne više od količine koja stane u šaku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana