Osijek
ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Nezaposlenost u padu u Osijeku već 20 mjeseci
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Najviše osoba zaposleno u obrazovanju i prerađivačkoj industriji, a neki Slavonci i dalje angažirani na jadranskoj obali

Podatci o kretanju broja nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji ponovno su se u rujnu vratili na silaznu putanju. Svi mjeseci ove godine osim siječnja i kolovoza bilježili su pad nezaposlenosti u odnosu prema mjesecu prije. Tako je krajem rujna u HZZ-ovoj Područnoj službi Osijek evidentirano 14.670 nezaposlenih osoba, odnosno 455 osoba manje nego prethodnog mjeseca. To je ujedno i gotovo 13 posto manje nego u rujnu 2020.



Razlog je u tome što su tijekom rujna i poslodavci bili "aktivniji". Prijavili su 1554 slobodna radna mjesta, 314 radnih mjesta više nego prethodnog mjeseca i 165 radnih mjesta više nego u rujnu 2020. Najviše su slobodnih radnih mjesta prijavili poslodavci iz građevinarstva, prerađivačke industrije i trgovine.

Još traje sezona


Zbog zapošljavanja (bilo prema ugovoru o radu, ugovoru o djelu ili drugom obliku rada) evidenciju su napustile 1524 osobe, odnosno 656 osoba više nego prethodnog mjeseca. Promatrano po djelatnostima, najviše je osoba zaposleno u obrazovanju (početak nove školske godine i priprema za novu akademsku) i prerađivačkoj industriji. Iako u manjem broju nego proteklih sezona, dio je Slavonaca i dalje angažiran na poslovima u turizmu po jadranskim destinacijama, pa je i to dalo doprinos takvom rujanskom rezultatu. Općenito, nezaposlenost se u devet mjeseci ove godine prosječno mjesečno smanjivala za 340 osoba (ili 2,2 posto).

Više žena bez posla


Što se tiče ostalih statističkih podataka koje u svojem redovitom Mjesečnom biltenu objavljuje osječki Zavod za zapošljavanje, sve su ostale stavke - konstantne. To znači da raste udio nezaposlenih osoba starijih dobnih skupina: evidentirane su 8732 nezaposlene žene, s udjelom od 59,5 posto prema 40,5 posto nezaposlenih muškaraca. U evidentiranoj nezaposlenosti prevladavaju osobe sa završenom srednjom školom u trajanju od četiri i više godina te s gimnazijom, do posla su brže dolazile osobe sa završenim fakultetom i prvim stupnjem fakulteta. Ipak, na kraju rujna 55,2 posto nezaposlenih čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana i njihov se udio u odnosu prema prethodnom mjesecu povećao za 1,1 postotni bod.

U gradu Osijeku u rujnu se bilježi 4435 nezaposlenih sugrađana, što je 237 manje nego u kolovozu. No to je i najmanja ne samo ovogodišnja nego i lani zabilježena nezaposlenost u gradu na Dravi. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je i na cijelom području županije. Sve to se poklapa s pokazateljima da se u Osijeku, a posljedično tomu i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, bilježe pozitivni gospodarski i demografski podatci.



Dario Kuštro
dobre vijesti
NOVI POZITIVNI TRENDOVI

OD 100 OSOBA NA BIROU DO POSLA 39
Stopa zapošljavanja iz evidencije osječkog Zavoda u prvih devet mjeseci ove godine bila je 38,9 posto, što znači da se na sto novoprijavljenih i nezaposlenih na temelju ugovora o radu zapošljavalo 39 osoba. U odnosu prema prvih devet mjeseci prošle godine, stopa zapošljavanja narasla je za 5,1 postotni bod. Međutim, postoje znatne razlike u stopi zapošljavanja prema završenom obrazovanju. Tako se kretala od 18,7 posto za radnike bez završene osnovne škole i 31 posto za one sa završenom osnovnom školom, preko 41,2 posto za radnike s trogodišnjom i 41,8 posto za one s trogodišnjom srednjom školom, do 45 posto za radnike s prvim stupnjem fakulteta i 50,4 posto sa završenim fakultetom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike