Mozaik
JOŠ JEDAN USPJEH HRVATSKE REDATELJICE

"Murini" nagrada za najbolji igrani film u Hamptonsu
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Film "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović proglašen je najboljim u kategoriji dugometražnog igranog filma na netom završenom Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u. Najznačajniji je to festivalski uspjeh "Murine" nakon nagrade za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Cannesu. Pobjednici su objavljeni na svečanoj ceremoniji u East Hamptonu, a na 29. izdanju festivala prikazan je 61 film iz 34 zemlje, a 53 posto filmova režirale su žene.

- Hamptons nas je divno primio, a ova nagrada jedna mi je od najvažnijih. Osjetila sam iskrenu podršku, o filmu su raspravljali slojevito, prisno, iako smo bili daleko od Mediterana, "Murina" je bila shvaćena. Bila sam počašćena, jer su nagradili naš film i skrenuli pozornost na hrvatsku kinematografiju. Osim "Murine", nagradili su i sljedeći projekt kojeg razvijam s 80.000 dolara ‘in kind service‘, takvu podršku očekivala sam samo doma - izjavila je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

- Nakon Toronta, u kojem je "Murina" imala sjevernoameričku premijeru, nagrada u Hamptonsu bitna je za američku distribuciju filma i svakako će donijeti mnogo pozornosti na tom zahtjevnom tržištu. Hamptons je vrlo značajan festival u SAD-u i obično se po njegovoj selekciji i nagradama rade rana predviđanja nominacija za nagradu Oscar te zbog toga uživa veliku pozornost članova Američke filmske akademije. Čestitam Antoneti i cijeloj ekipi na još jednom uspjehu - izjavio je producent filma Danijel Pek (Antitalent).

Film je dosad prikazan na brojnim važnim festivalima, između ostalih i na Sarajevo Film Festivalu te Toronto Film Festivalu. U Hrvatskoj je premijerno prikazan prošlog ljeta na Pulskom filmskom festivalu, gdje je redateljica nagrađena Brezom kao najbolja debitantica, glumica Danica Ćurčić Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a pulska publika proglasila je "Murinu" najboljim filmom festivala i nagradila ga Zlatnim vratima Pule. U hrvatskim kinima "Murina" igra već sedmi tjedan, a dosad film je pogledalo više od 10.000 gledatelja.

Film je sniman na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana