Novosti
UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Virovitičko-podravski HDZ preuzeo Andrović, u Županji drugi krug
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Anušić i Radić nisu imali protukandidate u osječko-baranjskoj i osječkoj organizaciji stranke * Mandarić pobjednik u Đakovu

Više od 200 tisuća članova HDZ-a u nedjelju je, po načelu jedan član - jedan glas, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke. Ukupno se natjecalo 658 kandidata.



Četiri kandidata


U većini slučajeva nije bilo promjena u vodstvu lokalnih organizacija. U Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku dosadašnji predsjednici, ali i pobjednici na lokalnim izborima za župana i gradonačelnika, Ivan Anušić i Ivan Radić, nisu imali protukandidate. Od 10.707 upisanih birača u osječko-baranjskoj županijskoj organizaciji na izbore je izišlo njih 3068, a gotovo svi oni svojim glasom potvrdili su izbor Anušića za novog/starog predsjednika, dok su za potpredsjednike izabrani Tomislav Rob, Krešimir Kašuba, Marin Mandarić i Ivan Radić. Radić je izabran i za predsjednika osječke organizacije HDZ-a, a potpredsjednici su Josip Mihaljević, Josip Škorić i Nataša Tramišak.

Članovi HDZ-a Županje svoga će predsjednika birati u drugome krugu u sljedeću nedjelju između Vladimira Balentovića i Pave Lucića. Balentović smatra da je velika izlaznost u prvome krugu, u kojemu su se natjecala četiri kandidata, znak da članovi žele promjene unutar struktura gradske organizacije i drugi smjer stranke u budućnosti. "Iako sam ja u blagoj prednosti s glasovima, drugi krug izbora novo je miješanje karata i u svakom slučaju bit će zanimljivo pridobiti članstvo koje je u prvom krugu ‘otišlo‘ na drugu stranu", kazao je. Njegov protukandidat Pavo Lucić za Glas Slavonije je kazao: "Još je jedna utakmica pred nama i vjerujem da su birači prepoznali moju kvalitetu i energiju. Nastojim ujediniti, konsolidirati i osnažiti županjski HDZ i učiniti ga dugoročno održivim", ustvrdio je.

Za novog predsjednika HDZ-a u Virovitičko-podravskoj županiji izabran je župan Igor Andrović. "Mogu reći da sam prošao sve stepenice stranke, od člana mladeži, temeljnog ogranka, potpredsjednika gradske i županijske organizacije, pa sve do danas, kada nakon unutarstranačkih izbora imam veliku čast i odgovornost biti novi predsjednik županijske organizacije. Čestitam izabranim kolegama potpredsjednicima kao i izabranim predsjednicima i potpredsjednicima gradskih i općinskih organizacija i od srca zahvaljujem svima koji su nam dali povjerenje. U vremenu koje dolazi ima mjesta za sve. Svi koji imaju ambiciju i žele stranci dati svoj doprinos dobro su došli. Zato pozivam sve da svojim aktivnostima, idejama i programima još više ojačaju stranku", rekao je nakon izbora Andrović.

U Slatini je za predsjednika gradske organizacije ponovno izabran Igor Fazekaš s 205 glasova. Fazekaš je najavio puno velikih planova, ali je istaknuo da će izabranima "svaka prepreka biti samo izazov". "Zajedništvo i volja za boljitkom našega grada i naših prigradskih naselja i protekle godine, ali i u idućem mandatu, svima nama u Gradskom odboru mora biti jedini prioritet, a najveći poticaj nam je naše članstvo koje se stalno povećava, jer smo u posljednjih godinu dana ostvarili najveći broj novoupisanih članova u županiji", rekao je Fazekaš.

“Svježa krv”


Marin Mandarić novi/stari je predsjednik đakovačkog HDZ-a nakon izbora u toj stranci koja u Đakovu drugi mandat zaredom obnaša vlast. Gradski odbor, najavljuje Mandarić, birat će se na skupštini koja će biti za dvadesetak dana. "Nastavljamo dalje na tragu dosadašnje politike i smjernica. Na izborima za Gradski odbor HDZ-a Đakova vjerojatno će biti (i) ‘svježe krvi‘, prilike za nove ljude", najavio je Mandarić.

U Brodsko-posavskoj županiji za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a ponovno je izabran dugogodišnji predsjednik Pero Ćosić. "Nastojat ću radom opravdati njihovo povjerenje i ojačati HDZ na svim razinama. Naravno, HDZ će ostati i dalje najjača i najveća stranka kako u zemlji tako i u našoj lokalnoj sredini," istaknuo je Ćosić. Za predsjednika HDZ-a Slavonskog Broda ponovno je izabran Josip Samardžić, a novogradišku organizaciju vodit će Marija Petričević.



Petar Žarković
PSŽ: PREDSJEDNICA ANTONIJA JOZIĆ
Antonija Jozić nova je predsjednica požeško-slavonske organizacije HDZ-a. Izabrani su i novi čelnici i u požeškoj Gradskoj organizaciji koju će voditi Borislav Miličević. Antonija Jozić zahvalila je svim članicama i članovima HDZ-a koji su joj pružili povjerenje te dosadašnjem predsjedniku Željku Glaviću. “Oduvijek sam bila ponosna na našu suradnju i zajedništvo i to je način na koji želim voditi županijsku organizaciju HDZ-a. Dosadašnji rezultati u gradovima i općinama u Požeško-slavonskoj županiji i današnji rezultati unutarstranačkih izbora govore o opredijeljenosti i uvjerenju da smo na dobrom putu”, istaknula je. B.S.T.

MAŽAR OSTAJE
Na izborima u HDZ-u nije došlo do promjena u Vukovaru i Iloku. Tako je na mjestu predsjednika vukovarskog HDZ-a ostao Nikola Mažar, a u Iloku Renata Banožić. Mažar je izjavio kako će nastaviti aktivan rad u Gradskom vijeću Vukovara gdje će se boriti za građane, ali i politički djelovati u svim smjerovima za dobrobit tog grada u suradnji s Vladom.