Regija
NATJECALO SE 12 EKIPA

Na sedmom državnom prvenstvu najbolju su sarmu skuhale Ruže
Objavljeno 19. listopada, 2021.
DONJI MIHOLJAC - U organizaciji Udruge miholjačkih kuhara u kotliću Kupusari održana je 7. Sarmijada. Od 12 ekipa, najbolju sarmu skuhala je Udruga žena Ruže Općine Viljevo iz Kapelne. Drugo je mjesto osvojila Udruge Kotličari iz Belišća, a treće Udruga kuhara tradicionalnih jela Vrećari I iz Viljeva.

Prve tri ekipe za nagradu su dobile kotliće i pehare, a pobjednička i prijelazni pehar. Četvrto mjesto osvojila je ekipa Vrećari II, a peto Jadranka Cvetko, a i oni su prigodno nagrađeni.

Nagrade najuspješnijim ekipama uručio je gradonačelnik Goran Aladić, koji čestitao kuharima te pohvalio organizatora ove manifestacije, čiji su pokrovitelji bili Grad Donji Miholjac i Turistička zajednica.

O najboljim sarmama odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu Melia Vidaković, Damir Sklizović i Boris Mandekić. Članica Melia Vidaković kazala je da su ocjenjivali izgled, miris i okus.

- Izvršili smo organoleptički pregled skuhanih sarmi. Kod izgleda smo vrednovali oblik i veličinu sarme, način umatanja, čvrstoću nadjeva te viskoznost. Svi su uzorci bili uredno složeni, pa čak i aranžirani dimljenim mesom i lovorovim listom – istaknula je Melia Vidaković. Dodala je da su sarme bile vrlo dobro skuhane, ali su neke ocjenjivačkom sudu bile prežestoke.

- To je vjerojatno prouzročeno načinom ispiranja kupusa. Isto tako, sušeno meso trebalo je malo prokuhati kao bi se eliminirao jak miris dima - objasnila je Vidaković.

Posjetitelji su imali priliku kušati sarme, a mogli su dobiti i korisne savjete za njihovo pripremanje. S. Fridl
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike