Kultura
27. DANI MILKA KELEMENA

Crnković i Konforta oduševili publiku svojom vještinom
Objavljeno 18. listopada, 2021.

Svojim atraktivnim nastupima na koncertu predviđenom za pobjednike 9. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, 27. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena oplemenili su saksofonist Sven Crnković i violinistica Noami Konforta.



Mladi Bjelovarčanin Sven Crnković u najljepšem se svjetlu predstavio izvedbama djela Johanna Sebastiana Bacha (Suita br. 5 Preludij), Krešimira Seletkovića (Portreti za alt-saksofon) i Paula Bonneaua (Caprice En Forme De Valse). Student je treće godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, smjer saksofon, a iza sebe već ima dvije prve i dvije druge nagrade na regionalnim te dvije druge nagrade na državnim natjecanjima, a sudjelovao je i na međunarodnim natjecanjima Woodwind & Brass u Varaždinu, gdje je dobitnik jednog Priznanja i jedne treće nagrade te na natjecanju Davorin Jenko u Beogradu, na kome je osvojio drugu nagradu. U kategoriji saksofon ovogodišnji je pobjednik natjecanja Papandopulo. Natjecateljske kategorije bile su violina, flauta, klarinet i saksofon.

– Prva nagrada na tom natjecanju meni znači jako mnogo, to mi je, zapravo, potvrda da kvalitetno radim i imam dobrog profesora, da idem dobrim putem i da me čeka svijetla budućnost ako tako nastavim. Ja sam rođen u Zagrebu, ali sve vrijeme živim u Bjelovaru, pa i sada kao student zagrebačke Muzičke akademije. Zbog studija sada sam nekako pola vremena u Zagrebu, pola u Bjelovaru. Planiram završiti još dvije godine Akademije, a onda se zaposliti u nekoj glazbenoj školi kao glazbeni pedagog, to mi se jako sviđa.

Uz uobičajeni stav svirača saksofona i zvukove koje taj instrument proizvodi, Sven je koristio i dodatne auditivne elemente kako bi upotpunio doživljaj izvedene kompozicije, a glisando prema dolje na najnižem tonu postiže pritiskom cijevi saksofona o koljeno. Taj neobični pokret odaje želju mladoga glazbenika da u potpunosti vjerno prenese slušatelju skladateljevu zamisao.

Zagrepčanka Noami Konforta, rođena u Austriji prije 20 godina, već je diplomirala na Muzičkoj akademiji i upisala specijalistički studij violine u klasi Gorana Končara. Zahvaljujući roditeljima koji su prepoznali njezin talent, kao petogodišnja djevojčica upisuje Muzičku školu Pavla Markovca, a već s 15 godina završava srednju glazbenu školu i kao talentirana violinistica upisuje Muzičku akademiju. Uzastopno pet godina primila je najprestižnije državno priznanje - Oskara znanja Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dobitnica je 15 prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima, pobjednica je i brojnih međunarodnih natjecanja, a koncerte je već održala i u Sloveniji i Mađarskoj. Sve to, ali i nastup u Slatini, potvrda je da su ovogodišnji Dani Milka Kelemena ugostili violinisticu svjetske klase.

– Jako mi je drago što sam dobila priliku svirati na ovom festivalu. Nikada nisam bila u Slatini, a ovo je doista lijepa dvorana i bilo je prekrasno svirati u njoj. Hvala vam na tome – istaknula je Noami Konforta.

Slatinskoj glazbenoj publici predstavila se energičnom, dojmljivom i iskreno doživljenom izvedbom Sonate za violinu i klavir u D-duru, op. 26, Dore Pejačević. Korepetitor je bila vrhunska pijanistica Renata Hil, umjetnički savjetnik na gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu. U subotu je u dvorani Hrvatskog doma nastupio ASMANGU, Ansambl studenata Muzičke akademije za Novu glazbu P.Žarković
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike