Zdravlje
U JESEN MNOGI DONOSE ODLUKE O ZDRAVLJU, OD KOJIH JE NAJBOLJA POSVETITI SE TJELOVJEŽBI

Trebat ćete nekoliko tjedana da prihvatite sebe kao osobu koja vježba i koja se brine za svoje tijelo
Objavljeno 18. listopada, 2021.

Iako svi znamo da je vježbanje korisno, malo je onih koji se redovito bave fizičkom aktivnošću. Kako je jesen vrijeme novih početaka, mnogi će početi razmišljati i o svojoj formi, u strahu da će ih "zimski san" odvesti u još veće nezadovoljstvo linijom i kondicijom. No prihvatiti zdrave navike i natjerati se na vježbanje može biti jako teško. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji bi vam mogli pomoći pri motivaciji.



Nema odgađanja


l Učinite to odmah - danas! Ljudi su pravi znalci kada treba izmisliti razloge zašto ne mogu odmah početi vježbati. No zašto ne biste sada napravili 20 trbušnjaka, prošetali se od posla do kuće, pojeli zdrav doručak ili preskočili vino koje pijete uz večeru. Bitno je početi s nečim. Ali sad i odmah, ne sutra. Ako želite vježbati u privatnosti svog doma, kupite DVD s vježbama. Ako volite biti okruženi ljudima, upišite se u teretanu. Ako volite dinamičnije vježbe i skakanje, upišite se na aerobiku. Imate li više novca, uzmite osobnog trenera. Bitno je upisati se na ono što vam najviše odgovara. Izbjegavajte često vaganje jer vas može demotivirati. Radije se fokusirajte na odjeću koja vam sigurno nakon vježbanja sve bolje pristaje, na dobar osjećaj poslije treninga ili na sve bolji izgled kože. Kako im treninzi ne bi bili monotoni, mnoge zvijezde kombiniraju nekoliko vrsta vježbanja. Zašto ne biste i vi pokušali? Ljudsko se tijelo prilagodi na određeni program vježbanja i onda su rezultati manji. Pokušajte s jogom, hip-hopom, kickboxingom, pilatesom... Kombinirajte, pa će i rezultati biti bolji, a i vama će biti zanimljivije.

Hladno i kišovito vrijeme nije baš poticajno. Teško da ćete se nagovoriti na bilo što, a kamoli na vježbanje. Stoga recite sami sebi da ćete, recimo, izići i trčati samo deset minuta. Ta će vam mentalna igra pomoći da iziđete iz kuće. Kada jednom krenete s vježbanjem, tijelo će se zagrijati i bit ćete spremni za još 30 minuta vježbe. Ako se trčanjem kažnjavate jer ste pojeli pizzu za večeru, teško da ćete ozbiljno početi s vježbanjem. Umjesto toga, neka vam motivacija bude ljubav. Cilj vježbanja neka vam bude više od toga, primjerice da izgledate lijepo na godišnjici mature ili da stanete u nove traperice. Zašto ne biste vježbali kako biste izbacili negativnosti iz sebe i postali strpljivija majka? Zašto ne biste vježbali kako biste potaknuli hormone sreće i postali samopouzdaniji?

Činite pravu stvar


Vježba je kao jelo puno povrća, a ne loših masnoća. Budite svjesni da ste napravili zdrav izbor kako biste njegovali i slavili svoje tijelo. Svaki dan bit ćete bar malo zdraviji, jači i mršaviji. Ugodna trenirka koja vam odlično stoji mogla bi biti poticaj za vježbanje. Stara muževa trenirka i ofucana majica nisu baš najbolja motivacija, bez obzira na to vježbali kod kuće ili trčali po kvartu. Kupite kvalitetne tenisice i noge će vam biti zahvalne. Vježbanje će vam možda ispočetka biti čudno. Možda ćete sebi izgledati smiješno, ili čak glupo, dok radite vježbe. Svaka promjena treba vrijeme prilagodbe. Tako će i vama trebati nekoliko tjedana da prihvatite sebe kao osobu koja vježba i koja se brine za svoje tijelo. Svaki dan vježbanja sve više vas uvjerava da ste nova osoba i da ćete se i dalje pridržavati ove zdrave navike.

Navike su samo projekcije onoga što mislimo o sebi i kako se vidimo. Stoga je važno da se zamislite kako idete s posla kući, uzimate trenirku i tenisice i idete na vježbanje. Zaboravite na sliku sebe na kauču s grickalicama i sokom u ruci. Ojačajte svoj um i pozitivne slike koje mu šaljete, pa će vam biti lakši i novi režim života u kojemu je vježba postala svakodnevna.



Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike