Regija
SLATINSKA SEKVOJA

Stablo godine, stoljetni div u srcu Slavonije
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Sekvoja je jedini zaštićeni primjerak te vrste u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi

Prelijepa sekvoja, veliko i jedinstveno stablo na povišenom predjelu središta Slatine i jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, proglašena je Hrvatskim stablom 2021. godine. Slatinsku sekvoju na taj natječaj nominirala je Turistička zajednica grada Slatine kako bi istaknula značenje toga jedinstvenog stabla u prirodnoj i kulturnoj baštini slatinskoga kraja, koje zaslužuje posebnu brigu i zaštitu.



Natječaj za izbor Hrvatskoga stabla godine svake godine provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, nositelj imena Hrvatsko stablo godine i nacionalni koordinator natjecanja, u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama te Hrvatskim agrometeorološkim društvom. Hrvatska je prvi put sudjelovala na natjecanju Europsko stablo godine 2018. godine.

Prema navodima organizatora, "natjecanjem i promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice želi se podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva". Taj veliki, zaštićeni spomenik prirode, punog naziva Sequoiadendron giganteum, iz porodice Taxodiacea, nalazi se u središtu uređenog kompleksa EPIcentar Sequoia Slatina. Posebno je Interpretacijski centar bogat podacima o tom neobičnom stablu na temelju istraživanja stručnjaka 2019. godine.

Pretpostavlja se da slatinski mamutovac potječe iz 1887. godine, a da je u Slatinu dopremljen kao sadnica oko 1890. godine, u vrijeme kad je Slatinom gospodarila kneževska obitelj Schaumburg-Lippe. Stablo je visoko 32,5 metara i zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture, ponos cijele Slatine. Sequoia je od 1967. godine zaštićena kao spomenik prirode te se nalazi u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti RH, kao jedini zaštićeni primjerak te vrste u Hrvatskoj i jedan je od najstarijih primjeraka ove vrste u Europi. Organizator natjecanja u ime Hrvatske kandidirat će slatinsku sekvoju za finale natjecanja Europsko stablo godine 2022.

Za titulu Hrvatskog stabla 2021. godine natjecalo se 13 kandidata, koji su ukupno dobili 67.231 glas. Slatinska sekvoja, stoljetni div u srcu Slavonije, dobila je najviše, 11.042 glasa.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike