Zdravlje
PRIPREMA OBROKA

Znate li na kojim je uljima najbolje pripremati hranu?
Objavljeno 16. listopada, 2021.

Želite se hraniti zdravo, ali niste sigurni na kojem je ulju najbolje pirjati, peći ili pržiti hranu koju pripremate za sebe i svoje ukućane? Ako prilikom pečenja ili prženja primijetite da se iz tave širi dim, to znači da ste birali pogrešno ulje za takav način pripreme. Važno je znati da neka ulja imaju nisku točku dimljenja, pa prilikom izlaganja visokim temperaturama mijenjaju svoja svojstva, počnu dimiti i oksidirati te se u njima stvaraju opasni slobodni radikali. Hrana pripremljena na takvom ulju postaje kancerogena. Za prženje ili pečenje uvijek birajte ulje neutralna okusa s visokom točkom dimljenja, poput avokadova i kokosova ulja ili ekstra djevičanskog maslinova ulja. Odličan i zdrav izbor je i ghee ili pročišćeni maslac.



Od svih ulja upravo avokadovo ulje ima najvišu točku dimljenja (271 Celzijev stupanj), stoga je izvrsno bilo da ga koristite za kuhanje, prženje, pečenje ili pirjanje. Dobar je izbor i zato što je neutralnog okusa. Avokadovo ulje obiluje mononezasićenim masnoćama, koje su dobre za srce, te sadrži lutein, koji čuva zdravlje očiju. Zahvaljujući visokoj točki dimljenja možete ga koristiti baš za svaki oblik pripreme hrane, od kuhanja i pečenja, do prženja i pirjanja. Usto, njime možete i politi jela i dodati ga u salate, umake, smoothije…

Ekstra djevičansko maslinovo ulje smatra se izuzetno zdravim uljem, koje je odlično i za kuhanje, i za pirjanje, i za i pečenje. Maslinovo ulje obiluje antioksidansima te mononezasićenim masnoćama koje su zdrave za srce. Njegova je točka dimljenja 207 Celzijevih stupnjeva. Na njemu možete pržiti, kuhati i pirjati. Jako je ukusno i zdravo ako njime i samo polijete kuhano ili grilano povrće, salate i jela od žitarica.

Pročišćeni maslac ili ghee puno je zdraviji od običnog maslaca jer ne sadrži laktozu i mliječni protein kazein. Ghee sadrži nezasićene i zasićene masne kiseline. Ima visoku točku dimljenja (251 Celzijev stupanj), stoga je izvrstan izbor za kuhanje, pečenje i prženje. Osim što potiče probavu, ghee pridonosi boljem radu mozga, poboljšava memoriju, pridonosi mršavljenju te snaži kosti. U ayurvedi se smatra ljekovitim. Odličan je izbor za svaki oblik pripreme jela.

Kokosovo ulje je multipraktik, koji se koristi i u prirodnoj kozmetici i kuhinji, odličan je izbor za pripremu hrane. Kokosovo ulje obiluje srednjolančanim trigliceridima, koji donose brojne dobrobiti za zdravlje, primjerice potiču metabolizam, smanjuju apetit i snaže moždane funkcije. Njegova je točka dimljenja 176 Celzijevih stupnjeva. Osim što na njemu možete pržiti i pirjati hranu, možete ga čak dodati i u svoju jutarnju kavu ili pak smoothie.

Ulje sjemenki grejpa obiluje zdravim polinezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E, koji je važan za zdravlje kože i imunitet te sprječava oksidativna oštećenja na stanicama. Točka dimljenja mu je 251 Celzijev stupanj. Budući da sadrži polinezasićene masnoće, to ulje oksidira na visokim temperaturama, stoga ga je najbolje koristiti za prelijevanje salata i već pripremljene hrane.

Orahovo ulje jelima daje fin orašast okus. Sadrži omega-3 masne kiseline (alfa-linolensku masnu kiselinu), što ga čini odličnim saveznikom za zdravlje vašeg srca. Točka dimljenja mu je 160 Celzijevih stupnjeva. Orahovim uljem možete politi grilano povrće, krumpir i druga jela, primjerice od tjestenine.

Sezamovo ulje bogata okusa obiluje i mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama. Točka dimljenja mu je 210 Celzijevih stupnjeva. Najčešće se koristi u kuhinjama Dalekog istoka. Za prženje koristite svijetlo, a za pripremu umaka i dresinga tamno sezamovo ulje. Na sezamovu ulju možete pirjati i pržiti, a najbolje ga je koristiti prilikom finiširanja jela, primjerice njime možete politi jela od riže ili tjestenine.



Tanja Kvorka
ŠTO IZBJEGAVATI?
Kao što postoje zdrave varijante, postoje i ulja koja nisu pogodna za prženje i pečenje. Izbjegavajte kukuruzno, repičino, sojino i ostala industrijska biljna ulja. Ona su intenzivno procesirana i sadrže štetne transmasti koje pridonose upalnim stanjima u organizmu i kroničnim bolestima.

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa