Kultura
27. DANI MILKA KELEMENA

Nastupio Cantus Ansambl
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Nastavljajući 27. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, na pozornici velike dvorane Pučkog otvorenog učilišta nastupio je Cantus Ansambl, najznačajniji hrvatski predstavnik Nove glazbe. Umjetnički voditelj i dirigent Cantus Ansambla je član Hrvatskog društva skladatelja Berislav Šipuš, član Festivalskog odbora i Programskog vijeća Dana Milka Kelemena.

Na programu su bile kompozicije Etudes contrapuntiques za puhački kvintet Milka Kelemena, Septet Igora Stravinskog, Četiri dramska epigrama Rubena Radice, te I ritorni Sande Majurec. Kako je pojasnio voditelj Šipuš, zanimljivost koncerta u tome je što su izvedena djela učitelja Kelemena i njegova nedavno preminulog učenika Radice, te što su sve četiri izvedene kompozicije vođene idejom kontrapunkta (‘punctum contra punctum’, što u glazbi znači ‘nota protiv note’), a to je tehnika višeglasnog ili polifonijskoga skladanja. Kao što je uobičajeno na nastupima Cantus Ansambla, voditelj i dirigent Šipuš svaku je skladbu kratkom najavom približio slušateljima.

Ove godine Cantus Ansambl obilježava 20 godina postojanja projektom “20 za 20”, odnosno 20 odabranih skladbi hrvatskih skladatelja u vrsnim izvedbama 20 članova ansambla. P.Ž.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića