Regija
FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO U ORAHOVICI

Održan 3. Poslijediplomski tečaj 'Rehabilitacija u kliničkoj medicini''
Objavljeno 15. listopada, 2021.

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici u organizaciji Fakulteta i Hrvatskog kardiološkog društva, u tijeku je dvodnevni poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja pod nazivom ''Rehabilitacija u kliničkoj medicini''. Tečaj se sastoji od 23 kvalitetnih predavanja koja drži visoki i najcjenjeniji stručnjaci iz svih dijelova Hrvatske na čelu s prof.dr.sc. Viktorom Peršićem s Klinike Thalassotherapia iuz Opatije, doc.dr.sc Duškom Cerovcme iz Specijalne bolnice za medicinski rehabilitaciju Krapinske Toplice, dekanom ovog Fakulteta i europskim akademikom prof.prim.dr.sc Aleksandrom Včevom te izv.prof.prim.dr.sc. Goranom Krstačićem s Poliklinike Srčana Zagreb:

-Kardiovaskularne bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. preminulo 42,5 % ljudi od ukupno umrlih, odnosno 22 tisuće ljudi.

Kako unaprijediti kardiovaskularnu prevenciju i rehabilitaciju, jednostavno, stvaranjem centara izvrsnosti stacionarne i ambulantne kardiovaskularne rehabilitacije i njihovim povezivanjem i suradnjom, primjenom metoda digitalnog zdravlja i novim holističkim metodama. Puno je izazova još pred nama, a okružje u kojem živimo zadnjih gotovo dvije godine sučeljavajući se sa posljedicama panedmije koronavriusa, otvara i neka druga, do sada nepoznata, pitanja i probleme. Nezaobilazni dijelovi suvremene rehabilitacije su i neurorehabilitacija ili rehabilitacija neurokardioloških bolesnika te respiratorna rehabilitacija, poglavito nakon preboljele infekcije COVID-19. Razvidno je da budućnost donosi nove spoznaje ali ono što već danas znamo, trebamo znati i moramo imati moć primijetiti je kako glavno pitanje za sprječavanje kroničnih nezaraznih bolesti nije ''što treba učiniti?" već ''kako i kada treba učiniti''. Zato su ovakvi tečajevi iznimno važni i krucijalni i od srca se zahvaljujem svim stručnjacima koji su u ova teška vremena došli u Orahovicu i dala sve od sebe da prezentiraju i podjele svoje znanje s našim studentima – rekao je u uvodu jedna od voditelja tečaja dr. Goran Krstačić.

Otvorenju tečaja nazočio je i orahovački gradonačelnik Saša Rister:
-Suradnja Grada i Fakulteta je već niz godina od, od samog pokretanja studija do danas, više nego odlična. Zajedno stvaramo nove mogućnosti i vrijednosti, evo pri kraju je izgradnja  Centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, ostvarili smo odličnu suradnju putem koje je Fakultet potpisao sporazum s našom srednjom školom o pokretanju smjera fizioterapije u istoj za što je već sada pokazan velik interes. Grad Orahovica teži ka razvoju zdravstvenog turizma, tu nam je naš Centar za edukaciju ''Merkur'', a veliki utjecaj imat će i naš novi veliki projekt uređenja kompleksa ''Jezero-Hercegovac-Ružica grad'' koji će imati oko smještajni kapacitet za 80-ak osoba. Od srca hvala dekanu Včevu koji je veliki vizionar, čovjek koji je Orahovici donio nemjerljivo puno i siguran sam da ćemo zajedno i dalje stvarati nove vrijednosti za dobrobit svih uzrasta građana Orahovice i okolice – zaključio je Rister.

Dekan Aleksandar Včev osim organizacije ovog Tečaja, poveo je nazočne stručnjake, točnije Odbor za izgradnju na čelu sa dr. Viktorom Peršićem iz opatijske Thalassotherapie, dr. Goranom Krstačićem iz Srčane Zagreb i doc Duškom Cerovcem iz Krapinskih toplica,  u razgled budućeg Centra za prevenciji, dijagnostiku i kardiovaskularnu rehabilitaciju:


-Zgrada sada ima 1300m² korisne površine. Danas je priključena struja i sada slijede unutarnji radovi. Većina radova kada gledamo ukupno, je završena, uređena je fasada, postavljena je stolarija i novi krov, unutrašnje instalacije tako da uz ove preostale radove očekujemo u 11 mjesecu ove godine završetak i otvorenje Centra. Svi ovi visoki stručnjaci koji su priznati u zemlji i inozemstvu dali su pohvale za naš Centar i prepoznali su Orahovicu u koju rado dolaze svake godine i bit će nam mentori kada se bude proradilo – rekao je dekan Včev.                                              
   

 Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike