Novosti
NEĆE SVE STIĆI DO 17. LISTOPADA

DZS: Terenski popis stanovništva produžen je do 29. listopada
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Državni zavod za statistiku (DZS) odlučio je do 29. listopada produžiti provedbu druge faze ovogodišnjeg popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj. "Odluka o produženju provedbe popisa 2021. donesena je zbog procjene da do 17. listopada neće biti popisane sve popisne jedinice definirane Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj", izvijestio je u četvrtak Državni zavod za statistiku. Zbog specifičnih okolnosti u kojima se provodi popis produženje provedbe terenskog popisivanja omogućit će popisivačima koji su na terenu da popišu sve popisne jedinice koje nisu samostalno popisane, osobnim intervjuom sa stanovnicima s pomoću elektroničkih uređaja, i obave kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa. "Stoga se građani ne trebaju brinuti da popisivači neće obići njihova kućanstva", poručuju iz DZS-a.

Najavljuju da će prve rezultate popisa stanovništva u Hrvatskoj objaviti 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačne rezultate u skladu s rokovima koji će biti definirani programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka.

U fazi terenskog popisivanja predviđeno je da popisivači obiđu sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobila nakon uspješno provedenog samopopisivanja. Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada dođe na adresu kućanstva ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Podsjetimo da se tijekom prve faze provedbe popisa stanovništva ukupno samo popisalo više od 1,637 milijuna građana Hrvatske, što je više od 40 posto ukupnog stanovništva. Najviše samopopisanih je u Gradu Zagrebu, njih 489.138, ili 60 posto ukupnog broja stanovnika, i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 165.678 građana, ili 37 posto ukupnog broja stanovnika. Slijede Zagrebačka županija sa 137.313 (44 posto) i Primorsko-goranska županija sa 135.878 samopopisanih građana (48 posto). Najmanje samopopisanih građana je u Ličko-senjskoj županiji (10.400, ili 23 posto ukupnog broja stanovnika), Virovitičko-podravskoj županiji (17.627, ili 24 posto) i Požeško-slavonskoj županiji (17.724, ili 27 posto).

H/D.Pav.
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića