Novosti
TRIDESETA OBLJETNICA STRADANJA VUKOVARSKOG PRIGRADSKOG NASELJA SOTIN

Većina od 68 žrtava ubijena je na brutalan i svirep način
Objavljeno 15. listopada, 2021.

Komemorativnim skupom, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, u vukovarskom prigradskom naselju Sotin u četvrtak je obilježena 30. godišnjica stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu od strane tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi.



U ovom mjestu ubijeno je i poginulo 68 hrvatskih branitelja i civila, dok ih se 17 još uvijek nalazi na popisu nestalih. Među onima koji ni nakon 30 godina nisu u prilici dostojno pokopati svoje najmilije je i Matija Kušić koja traži ubijenog supruga.

- Tapkamo u mjestu. Da se prije 30 godina rodilo dijete već bi bila odrasla osoba, a mi se ni za milimetar ne pomičemo naprijed. Što smo znali prije deset godina, znamo i danas. Znam tko mi je ubio supruga, jer je to i priznao, uz riječi da ga je ostavio tamo gdje ga je ubio. Što se potom dogodilo ne znamo, ne možemo ni jednu kost pronaći. Imamo samo ovaj križ gdje zapalimo svijeće i ništa više - rekla je Kušić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako je većina žrtava Sotina na brutalan i svirep način ubijena nakon okupacije toga naselja.

- Danas kao pozitivno mogu izvući veliki broj sudionika ove komemoracije, što i nakon 30 godina znači da ti ljudi žive u nama. Previše je i jedno ime stradale osobe, a ne 68 njih, i trebamo se svakodnevno pitati jesmo li dostojni te žrtve - izjavio je Penava.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić poručio je kako je 17 nestalih osoba ono što i danas ne da mira svim stanovnicima Sotina, kao i svima onima koji nekoga traže i tri desetljeća nakon agresije na Vukovar. Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, naglasio je kako broj žrtava, u odnosu na veličinu mjesta, pokazuje svu brutalnost neprijateljske agresije.

- Potrebno je sjetiti se što je omogućilo našem narodu da opstane na ovim prostorima unatoč ratu, smrti i progonstvu. Osim hrabrosti to su solidarnost i zajedništvo hrvatskog naroda. Potrebno je toga sjetiti se danas, kada se čini da zajedništva ima sve manje, i to je i poruka Vlade RH i Ministarstva branitelja - rekao je izaslanik premijera, dodajući kako hrvatski čovjek, a pogotovo hrvatski branitelj, ne može biti onaj koji razjedinjuje, nego nam je potrebno zajedništvo kako bismo i u novim izazovima pokazali svu snagu.

Vijence su kod spomen-obilježja u središtu Sotina položili članovi obitelji ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, njihovi suborci te brojna državna i druga izaslanstva, a potom je uslijedila sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane Sotina u crkvi sv. Marije pomoćnice.

I ovom su prigodom članovi obitelji nestalih mještana istaknuli kako protok vremena ne smije usporiti potragu za nestalim osobama, niti biti izgovor za privođenje pravdi i procesuiranje počinitelja svih ratnih zločina i njihovih nalogodavaca.



Dragana Korpoš
Matija Kušić

30 godina traži supruga

Čovjek koji ga je ubio priznao je da ga je ostavio tamo gdje ga je ubio. Što se potom dogodilo ne znamo, ne možemo pronaći ni jednu kost. Imamo samo ovaj križ gdje zapalimo svijeće.

TRAŽE 17 NESTALIH
Između 14. i 20. listopada 1991. godine srpske su paravojne postrojbe nakon okupacije Sotina veliki broj mještana nesrpske nacionalnosti nasilno odvele iz njihovih domova te ih podvrgnuli brojnim zlostavljanjima i ispitivanjima. Posmrtni ostaci ubijenih mještana pronađeni su na mjesnom groblju te u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda, a 17 obitelji još uvijek traže istinu o sudbinama njihovih najmilijih.

Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude